Recept van de week: Smeltchocoladetoetje voor Valentijn

vr 10 februari 2023

Door Renée Vonk-Hagtingius

Dinsdag dus Valentijnsdag. Ik ben heus wel romantisch, maar lang niet elke dag en zeker niet op afroep. Ik bedoel, ik heb niet zoveel op met die Valentijnsdag. En wat heeft een uit Amerika overgewaaid commercieel opzetje eigenlijk met romantiek te maken?

Oké, oké, ik moet niet zo sjagrijnen, laat ik eerder blij zijn dat er in elk geval één dag per jaar is waarop geliefden het idee is aangepraat dat ze een beetje extra aardig voor elkaar moeten zijn.

Ik heb weleens gehoord of gelezen, dat weet ik niet meer,  dat Valentijnsdag vooral iets van en voor vrouwen is. Geen idee, maar het schijnt zo te zijn dat er vroeger op 15 februari een Romeins vruchtbaarheidsfeest werd gevierd ter ere van Juno, de beschermgodin van de vrouw en het huwelijk. De namen van ongetrouwde vrouwen werden in een bak gegooid en dan was het lootjes trekken voor de mannen. De koppeltjes traden in het huwelijk, een soort Married at first sight, dus Eeuwen later vond de clerus dat dit heidens feest afgeschaft moest worden en vervangen door Valentijnsdag, op de 14e.

En toen ik toch in de Wikipedia-encyclopedie zat te bladeren, las ik dat paus Gelasius al in 496 een Valentijnsdag bedacht ter ere van de Heilige Valentijn. Je had toen twee types die Valentinus heetten, een priester en een bisschop die allebei vermoord werden. Ze werden heilige martelaren.  Als het allemaal waar is, je weet het niet.

Enfin, tegenwoordig draait het op Valentijnsdag gelukkig om cadeautjes, bloemen en wenskaarten. Heel lang geleden kreeg ik op 14 februari zo’n kaart met een handgeschreven gedicht erin toegestuurd. Vond ik heel romantisch, al was de tekst eigenlijk een beetje oneerbaar voorstel. En dat op die leeftijd.  ’t Is nooit wat geworden hoor.

Genoeg gepraat, de keuken in. Ik denk dat als je dinsdag toevallig of niet bij elkaar bent, dan heeft dit chocoladetoetje de ideale smeltfactor voor een veelbelovende avond. Serveer er een glaasje bubbels bij voor de romantische finishing touch.

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 70 gram suiker
  • 55 gram amandelpoeder
  • 30 gram bloem
  • 95 gram boter
  • 100 gram pure chocolade (70% of meer)
  • wat extra bloem en boter voor de vormpjes

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C.
Gebruik je geen anti-aanbakvormpjes, vet ze dan in met boter en bestrooi ze licht met bloem. Even ondersteboven uitkloppen om de overtollige bloem te verwijderen.
Mix in een ruime kom de eieren met de suiker tot het mengsel wittig verkleurt.
Doe er het amandelpoeder en de bloem bij en mix alles weer goed door elkaar.
Breek de chocolade in stukjes en laat die samen met de boter smelten. Kan au-bain-marie (een kom in een pannetje heet water op laag vuur zetten) of in de magnetron.
Doe het chocomengsel bij het eimengsel en meng alles gelijkmatig door elkaar.
Vul de vormpjes met het mengsel en laat de taartjes in het midden van de oven in 8 à 10 minuten garen.
De bedoeling is dat alleen de buitenkant van het taartje hard wordt en het hart vloeibaar blijft.
Steek er ter controle schuin vanaf de zijkant een prikker in: alleen aan het puntje mag chocola plakken, de rest moet droog blijven.

1 gedachte over “Recept van de week: Smeltchocoladetoetje voor Valentijn”

  1. Altijd lekker moelleux au chocolat. Ik gebruik altijd cacaopoeder om de beboterde vormpjes te bestrooien.
    Ook kun je de gevulde vormpjes van te voren maken en tenminste 1 maand in de vriezer bewaren. Gewoon bevroren in de oven doen. Wel 5 minuten optellen bij de baktijd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven