Nieuwe betogingen en stakingen + Concessie van de regering? + Protesten houden aan + Geneesmiddelen duurder + Rode Brigadisten terug naar Italië? + Lichte aardbeving + Eerbetoon aan Yves Saint-Laurent

za 11 februari 2023

Categorieën:

Pensioen-betogingen: de volgende rondes

Vandaag (zaterdag) de 5e acte in de reeks demonstraties uit protest tegen de voorgenomen pensioenhervormingen. In heel Frankrijk worden opnieuw honderdduizenden betogers verwacht, er zijn 10.000 policiers en gendarmes gemobiliseerd.

De vakbonden hebben voor 7/8 maart een nationale staking aangekondigd van onbeperkte duur.

De treinmachinisten hebben hun voorgenomen staking tot na de schoolvakanties uitgesteld.

 

Handreiking van de regering?

Premier Borne heeft oren naar een voorstel van de gematigd rechtse Les Républicains: wie op z’n 20e met werken begint en dat 43 jaar volhoudt, moet op z’n 63e met pensioen kunnen, in plaats van op 64-jarige leeftijd zoals de regering voor iedereen wil.

 

Protesten houden aan

Volgens een enquête wil 71% van de Franse bevolking dat de vakbonden doorgaan met hun demonstraties. En 41% pleit voor verharding van de betogingen.

 

Geneesmiddelen duurder

Tekort aan medicamenten. Apothekers moeten steeds vaker nee verkopen bij specifieke geneesmiddelen. Oorzaak: de pharma-producenten menen dat de prijzen ervan in Frankrijk te laag zijn. Als die leveranciers die tekorten aan die reeks medicijnen op zeer korte termijn wegwerken, is de regering bereid de prijzen van generieke geneesmiddelen te verhogen.

 

Rode Brigadisten alsnog uitgeleverd?

Het Hof van Cassatie beoordeelt of 10 Italiaanse links-extremisten (2 vrouwen en 8 mannen van 62 tot 79 jaar) alsnog aan Italië uitgeleverd mogen worden. Het gaat om voormalige leden van de terreurgroep Brigata Rosso die eind jaren 70 en begin jaren 80 moorden en aanslagen pleegde. Ze vluchtten naar Frankrijk waar ze van de toenmalige president Mitterand mochten blijven en ongestoord verder leven. Italië eist nu alsnog hun uitlevering.

 

Lichte aardbeving Frans-Italiaanse grens

In de nacht van woensdag op donderdag was er een lichte aardbeving (2,5 op de Schaal van Richter) in het grensgebied tussen Frankrijk en Italië. Het epicentrum lag ter hoogte van het Italiaanse Piemond. Ook voor de rede van Cannes werd een aardschok waargenomen.

 

Onveilig gevoel bij veel Fransen

Een enquête leert dat 1 op de 7 Fransen geteisterd wordt door gevoelens van onveiligheid, op straat en thuis.

 

Hommage aan Yves Saint-Laurent

Tot 11 maart is er in La Galerie des Musées in Toulon (Var) een hommage te bewonderen aan de in Algerije geboren couturier Yves Saint-Laurent (1936-2008). Onder meer een presentatie van zijn mooiste creaties. Toegang gratis.

1 gedachte over “Nieuwe betogingen en stakingen + Concessie van de regering? + Protesten houden aan + Geneesmiddelen duurder + Rode Brigadisten terug naar Italië? + Lichte aardbeving + Eerbetoon aan Yves Saint-Laurent”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven