Vraag en antwoord: notariskosten

zo 12 februari 2023

Sietze Jan Dijkstra is advocaat en notarieel jurist.
Contact: Zuid-Hollandlaan 7, 2596 AL Den Haag, +31 (0)70 240 08 75, frankrijkadvocaat.nl

Door De Frankrijk Advocaat

Vraag: Wij zijn bezig met de aankoop van een tweede woning in Zuid-Frankrijk. Zijn de kosten voor een notaris (naar wij hebben begrepen ca 2,4% van de aankoopprijs) nog onderhandelbaar of is er een gezonde concurrentie? Het gaat toch om een aanzienlijke som geld terwijl de werkzaamheden bij een lager geprijsd huis niet anders zijn dan bij een duurder huis.

Antwoord van De Frankrijk Advocaat: Uw vraag betreft de Franse notariskosten en of deze onderhandelbaar zijn. Welnu, de Franse notariskosten worden voor de aankoop van een woning gebaseerd op een zogenaamde wettelijk vastgestelde barème. Afhankelijk van de koopsom worden deze kosten getarifeerd en zijn daarom niet vrij onderhandelbaar, zoals dit in Nederland wel bij de notaris mogelijk is. Overigens is het tarief dat u noemt van 2,4% van de koopsom niet zo ver van de waarheid, als we tenminste de overige kosten (overdrachtsbelasting en kadasterkosten etc.) buiten beschouwing laten, want dan komen wij op ongeveer 7,5% van de koopsom uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven