Franse kaas afgeserveerd

do 16 februari 2023

Categorieën: , ,

Door Raoul Douchemin

Van de week kreeg ik weer een ranglijst toegestuurd van de Taste Atlas die sinds eind vorige eeuw wereldwijd keukens en maaltijden classificeert. De jury wordt gevormd door beroepsproevers, restaurant-critici en auteurs met iets van een wetenschappelijke achtergrond. Ze letten vooral op (regionale) traditie en authenticiteit. Dat kan geen kwaad, al vind ik dit soort lijsten over het algemeen van relatieve betekenis die met meer dan enig wantrouwen bekeken moeten worden.

Zo ben ik er vrijwel zeker van dat de Taste Atlas wordt samengesteld door mensen die iets tegen Frankrijk hebben.

Ik bedoel: als je in je rangschikking van ’s werelds beste keukens de Franse op 9 zet, nota bene nog na de VS, dan zet ik een heel bedenkelijk gezicht op.

Italiaanse omkoping

En nu ik ’s werelds beste kazen-lijst van de Taste Atlas onder ogen heb, durf ik de term omkoping in te zetten. Wat mij betreft worden de Italianen in staat van beschuldiging gesteld.

Want hoe kan het anders dan dat in de top-10 de eerste 7 plaatsen door Italiaanse kazen worden bezet? Nadat de Italiaanse gastronomie ook al tot wereldkampioen was uitgeroepen?

Anti-Frans sentiment

Ik heb nu tevens de bevestiging dat er bij die atlas anti-Franse sentimenten een rol spelen. Nul notering in de top-10! Dat kan toch niet? Pas op 13 kom je de eerste tricolore fromage tegen: Reblochon. Op 14 staat Comté.

Ik heb de lijst nog even verder nageplozen. Het duurde nogal voor ik Brie de Meaux op 90 terugvond en Camembert op 91. Oké, daarvoor had ik ook al Saint-André (20), Crottin de Chavignol (21), Délice de Bourgogne (24), Le Mont d’Or (26) en Beaufort op 31 zien eindigen.

Persoonlijke favorieten als Buche de chèvre (64), Tomme de Savoie (66) en Fourme d’Ambert (93) kwam ik pas in de onderklasse tegen. Tja.

Twee keer Nederland

Ik moet natuurlijk nog vertellen wie de winnaar is: de Italiaan Parmegiano Reggiano. Ik ontdekte 2 Nederlandse vermeldingen: Old Amsterdam op 32 en Boerenkaas op 72.

Die twee ken ik niet, nooit in mijn Franse omgeving tegengekomen, dus maar liever geen mening.

2 gedachten over “Franse kaas afgeserveerd”

  1. Beste Raoul.
    OLD AMSTERDAM IS EEN KUNSTMATIG VEROUDERDE KAAS MAAR IN WERKELIJKHEID VEEL JONGER DAN DE NAAM DOET VERMOEDEN,IN HET RECENTE VERLEDEN ZIJN ER KLACHTEN EN RECHTZAKEN GEWEEST OVER DE SUGGESTIEVE NAAM ,EEN VLAG DIE DE LADING NIET DEKT.
    HOLLANDSE BOEREN KAAS IS EEN UITSTEKENDE BELEGEN KAAS DIE VEEL OP DE WEEKMARKTEN AANGEBODEN WORDT ;LEKKER EN PRETENTIE LOOS

  2. Ik deel uw mening dat deze rangorde erg vreemd en naar mijn gevoel niet correct is. Kazen zijn natuurlijk een persoonlijke smaak maar bv. Camembert, Brie de Meaux of Tomme de Savoie niet in de top 30, dat is er helemaal over. Ik vermoed dat een aantal beoordelers niet van karaktervolle kazen houden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven