Presse: Nationale staking op 7 maart + Komiek veroorzaakt auto-ongeluk + Medische woestijn + Exportrecord wijnbouw + Geldontwaarding 6% + Boulevard voor BB + Nog meer rosé voor rijkste man + 3-sterrenchef naar de Vaucluse

vr 17 februari 2023

Categorieën:

7 maart: nationale staking

Frankrijk bereidt zich voor op de grote nationale staking die op 7 maart begint. Het hele land plat, ‘le pays en arrière’, uit verzet tegen de voorgenomen pensioenhervorming. Van de Fransen is 67% tegen het idee de pensioengerechtigde leeftijd van 62 naar 64 jaar te verhogen. En 61% is het eens met de harde protestacties. Afgelopen donderdag (acte V) waren er bij betogingen in het hele land iets minder mensen op de been, volgens de vakbonden vanwege de schoolvakanties. Het ministerie van Binnenlandse Zaken telde 440.000 demonstranten, de organisatoren 1,3 miljoen. Er waren ook stakingen, vooral op de vliegvelden. Luchthaven Marseille schrapte 20% van de vluchten.

 

Gesprek van de dag: komiek veroorzaakt auto-ongeluk

Afgezien van de pensioenkwestie ging het deze week ook en vooral over de komiek, acteur en regisseur Pierre Palmade (1968). In het buitenland misschien niet zo bekend, maar in eigen land een geliefde ster, iemand met een heel grote naam. Vorige week vrijdag veroorzaakte hij, onder invloed van cocaïne, een frontale botsing. Hij raakte zwaar gewond, een zwangere vrouw die in de door Palmade geramde auto zat, verloor haar baby. De komiek wacht waarschijnlijk een jarenlange celstraf.

 

Groot tekort aan huisartsen

Onderzoek leert dat één op de tien Fransen geen huisarts heeft en ook niet kan vinden. Zo’n 30% van de bevolking leeft in een ‘désert medical’ (medische woestijn) bij gebrek aan artsen en andere zorgverleners. Er spelen grote personeelstekorten in de ziekenhuizen, afdelingen ‘urgences’ (spoedeisende hulp) zijn ’s avonds en ’s nachts veelal gesloten.

In Bretagne hebben 50 apothekers besloten de behandeling van simpele ziektebeelden zelf ter hand te nemen.

 

Export-recordjaar wijnbouw

In 2022 heeft Frankrijk meer wijn en spiritualiën aan het buitenland verkocht dan ooit. Dit exportproduct (na aéronautique het belangrijkste) leverde € 17,2 miljard op, een stijging van 10,8%. Het volume van de geëxporteerde dranken nam met 3,8% toe. Het succes is de te danken aan hogere prijzen en de terugkeer van China als groot-importeur. Met 14% zijn de VS overigens de belangrijkste afnemer.

 

Supermarkt 13,5% duurder

In januari bleef de geldontwaarding met 6% stabiel. Op jaarbasis stegen de prijzen in de supermarkten met 13,5%. Suiker steeg met 44% het meest in prijs. De supermarkt-ketens vrezen voor een ‘mars rouge’ (rode maart) met verder stijgende prijzen doordat de agro-industrie prijsverhogingen heeft aangekondigd.

 

Boulevard voor BB

De gemeente Villeneuve-Loubet (Alpes-Maritimes) heeft besloten een boulevard naar Brigitte Bardot (1934) te vernoemen.

 

’s Lands rijkste man koopt Château Minuty

Château Minuty in Gassin (Le Var), een van de voornaamste rosé-merken in Frankrijk en ver daar buiten, is door het concern Louis Vuitton Moët Hennessy van Barnard Arnault gekocht. Hij is de rijkste man van Frankrijk en volgens sommige bronnen zelfs van de hele wereld. Twee maanden geleden kocht hij ook al het Varoise rosé-domein Jas d’Esclans. In 2019 kreeg hij kennelijk de smak te pakken toen hij Château Galoupert kocht.

 

Sterren-chef Bacquié verhuist

Drie sterren-chef Chistophe Bacquié verlaat Le Castellet (Var) en verhuist naar Bonnieux (Vaucluse) Daar begint hij samen met zijn vrouw Le Mas les Eydins. In Le Castellet wordt hij opgevolgd door zijn sous-chef Fabian Ferré. Het restaurant heet voortaan Lavinia.

1 gedachte over “Presse: Nationale staking op 7 maart + Komiek veroorzaakt auto-ongeluk + Medische woestijn + Exportrecord wijnbouw + Geldontwaarding 6% + Boulevard voor BB + Nog meer rosé voor rijkste man + 3-sterrenchef naar de Vaucluse”

  1. Jeroen Bruins Slot

    Dank voor de update, altijd fijn om te lezen. Eén kleine aanvulling, Bernard Arnault (met LVMH) kocht eerder Chateau d’Esclans, niet het daarnaast gelegen Jas d’Esclans.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven