Onrust houdt aan + Meeste Fransen heel erg boos + Nog geen brandstofschaarste + Macron: geen gesprek met de bonden + Boodschappen weer duurder + Geen circus in Nice + George Clooney springt bij

vr 10 maart 2023

Categorieën:

Pensioenhervorming: de clash duurt voort

Na de massa-demonstraties van afgelopen dinsdag (volgens de vakbonden 3,2 miljoen manifestanten, de regering telde er 2,3 miljoen) houden de strijdende partijen voet bij stuk. Voor zaterdag zijn er nieuwe demonstraties aangekondigd, voor begin volgende week ook. Er wordt volop gestaakt, het openbaar vervoer functioneert op halve kracht, er zijn havens geblokkeerd, de luchthavens kunnen 20 à 30% minder vluchten aan. In een aantal steden hebben vuilnisophalers het werk neergelegd, de Gele Hesjes dreigen  hier en daar de toegang tot de autoroutes te blokkeren.

 

Een meerderheid is woedend

Volgens een enquête van de nieuwszender CNews is 51% van de Fransen heel erg boos over de sociale en economische politiek, 31% is een beetje boos. De regering wordt gesteund door 17%. Van de aanhangers van de zeer linkse partij La France Insoumise is 86% zeer negatief over het regeringsbeleid, dat is 76% bij de aanhangers van Le Pen. De meeste onvrede leeft bij de 18-24-jarigen.

 

Er kan nog (?) getankt worden

Vrijwel alle olieraffinaderijen zijn geblokkeerd. Bij de meeste pompstations kan nog getankt worden. Maar er staan daar al vaak wel lange rijen van automobilisten die het zekere voor het onzekere nemen.

 

Macron zegt nee, Senaat ja

In een brief hebben de vakbonden om een gesprek met president Macron gevraagd. Hij heeft nee gezegd. Hij verwees de bonden naar zijn ministers. De Senaat heeft inmiddels ingestemd met de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd van 62 naar 64 jaar. De Assemblée Nationale is niet aan een stemming daarover toegekomen.

 

Inflatie: +16,6%

Uit onderzoek zou blijken dat een mandje van 37 dagelijkse boodschappen in de supermarchés in februari 16,6% duurder is geworden. Een aantal grote ketens van die winkels heeft aangekondigd een reeks producten tegen kostprijs te gaan verkopen. De regering verwacht dat de geldontwaarding vanaf juni minder wordt.

 

Nice verbiedt circus Zavatta

Burgemeester Estrosi van Nice heeft voorstellingen van het bekende circus Zavatta in zijn gemeente verboden. De reden is dat er daar nog ‘optredens’ zijn van wilde dieren.

 

George Clooney mecenas

De Amerikaanse filmacteur George Clooney en zijn vrouw Anne steken geld in een project van de gemeente Brignoles (Var) dat de aanleg van een collectieve groentetuin behelst. Het echtpaar heeft eerder in de omgeving van Brignoles een fraaie propriété gekocht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven