Onze favorieten in het achterland (12): Tourtour

wo 22 maart 2023

Categorieën: , , ,

Door Peter Hooft – Foto’s: Marcel Reimer

De medewerkers van Kijk, Zuid-Frankrijk! vertellen in deze wekelijkse rubriek over hun favoriete dorpjes in het arrière pays. Deze keer Peter Hooft over Tourtour (Var).

Gelegen op zo’n 530 meter hoogte afficheert het hoogbejaarde Tourtour (600 inwoners) zich graag als village dans le ciel, dorp in de lucht. Dat is wat overdreven, want het is niet eens het hoogstgelegen dorp van het departement Var. Dat is Bargème op 1.079 meter. Niettemin kom ik er graag, behalve dan als het pasen is want dan scheppen de inwoners er een idioot genoegen in elkaar met eieren te bekogelen. Als dat als een toeristische attractie bedoeld is, snap ik er nog minder van, in aanmerking genomen dat Tourtour, één van die plus beaux villages de France, met name in het hoogseizoen al heel veel bezoekers trekt.

Chapelle Saint Denis

Je kijkt uit op de Provence

Dat is niet zo vreemd. Het dorp op een plateau dat uitkijkt op de Provence, is het gelukt zijn authenticiteit te bewaren. Een wirwar van smalle straatjes en trappen uit zo ongeveer de middeleeuwen, gewelfde passages, goed gerestaureerde huizen, stuk of acht fonteintjes en nog veel meer dat zo’n typisch Provençaals dorp echt bijzonder maakt.

Een vesting tegen de Saracenen

Zelfs als er veel toeristen een kijkje komen nemen, is de sfeer in Tourtour gemoedelijk en ontspannen. Dat was een tijdje terug wel anders. Het dorp was in de vroege middeleeuwen een vesting die bescherming bood tegen plunderende huursoldaten van de Saracenen die met enige regelmaat de aanval openden. Er is nog iets van terug te zien, een deel van de fortificaties van toen zijn er nog.

Kunst van Bernard Buffet

Er stonden ooit een paar kastelen met twee of vier torens uit de 12e en de 17e eeuw waarvan weinig meer over is. Maar het derde kasteeltje fungeert nu als mairie en bureau de La Poste en trekt de aandacht door de reuzeninsecten van de expressionistische schilder en beeldhouwer Bernard Buffet (1920-1999) die weinig in abstracte kunst zag. In de tuin van het postkantoor nog een beeld van Buffet die in Tourtour overleed. In het gemeentehuis vind je verder een galerie met een permanente expositie van pentekeningen van lithograaf Ronald Searle (1920-2011).

De oude olijfoliemolen doet het nog

Ik loop ook altijd even de zeer oude olijfoliemolen binnen. Hij doet het nog (november-februari ongeveer) en van mei tot september worden er tentoonstellingen gehouden.

Je komt in Tourtour via een traject met wat haarspeldbochten en dan zie je meteen de Romaanse kerk Saint Denis die uit de 11e eeuw stamt, verbouwd in de 19e. Het aardige is dat er ’s zomers concerten worden gegeven.

Zoals het hoort in een karakteristiek Provençaals dorpje is er het centrale plein met een reeks terrasjes en eethuizen, maar alles overheersend in Tourtour is het fenomenale uitzicht, bij helder weer tot wel 1.000 km. Van de Sainte-Baume tot de Saint-Victoire, van het Massif des Maures tot de Méditerranée. Wijnranken, lavendelvelden en olijfbomen bepalen het decor van Tourtour. En als je tijm zoekt, ben je daar ook aan het juiste adres.

Als het zo uitkomt (truffelseizoen) leg ik altijd even aan bij restaurant Les Chènes Verts van de onvolprezen chef Paul Bajade. Iets buiten het dorp, maar alom erkend als een van de beste truffelrestaurants van heel Frankrijk.

Uit eten

La Table, 1 Traverse du Jas, Quartier des Ribons
La Mimounia, 6 rue Grande, intiem Marokkaans restaurant
La Farigoulette, 7 place des Ormeaux. Terras aan de achterkant met magnifiek uitzicht
Les Pins Tranquilles, 213 quartier Saint-Pierre, op 5 minuten van het centrum
Les Chènes Verts, Route de Villecroze

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven