Dinsdag nieuwe actiedag + Bijna overal brandstofschaarste + Parijs zwaar vervuild + Horeca in de penarie + Charles III blijft thuis + Financiële steun voor stakers + Besparing op hygiène + Meer kerncentrales + Training Oekraïnse militairen + Superzonnig Grasse

vr 24 maart 2023

Categorieën:

Dinsdag de 10e ronde

De vakbonden roepen op tot een nieuwe en tiende ronde van nationale stakingen en demonstraties op dinsdag 28 maart. Afgelopen donderdag waren er volgens de bonden 3,5 miljoen manifestanten op de been, de autoriteiten houden het op 1,08 miljoen. Bij de onlusten in onder meer Parijs, Rennes, Le Havre en Marseille raakten 441 politiemensen en gendarmes gewond. Een enquête zou uitwijzen dat 61% van de Fransen nog bozer is dan ze al waren na het besluit van de regering de pensioenhervorming buiten het parlement om door te drukken. Van de bevolking is 83% tegen de economische en sociale politiek van de regering.

 

Tankstations moeten nee verkopen

Door stakingen bij en blokkades van de raffinaderijen is er in vrijwel het het hele land sprake van een pénurie de carburant, benzine- en dieselschaarste. Tankstations die nog wel kunnen leveren, mogen in een aantal departementen maximaal 30 liter per auto verkopen, het vullen van jerrycans is bijna overal verboden.

 

Het vuil stapelt zich op

Vooral in Parijs (maar niet alleen daar) liggen vuilnis en afval op straat. De reinigingsdienst in de hoofdstad heeft de staking tot minstens maandag verlengd. De wet biedt de autoriteiten de mogelijkheid de staking te breken door het personeel te verplichten het werk te hervatten. Wie weigert, hangt een gevangenisstraf en/of een boete boven het hoofd. In Parijs zijn privé-bedrijven ingezet om in elk geval iets van het vuil op te halen, maar medewerkers daarvan overwegen zich bij de staking aan te sluiten.

 

Horeca zwaar getroffen

In een brandbrief aan première ministre Borne attendeert de GHB (Groupement des hôteliers et restaurateurs de France) op de schade die de horeca lijdt door de sociale onrust in het land. Buitenlandse toeristen annuleren massaal hun hotelboekingen, restaurants ontvangen veel minder gasten. De omzetverliezen bedragen naar schatting 25 à 80%. Niet alleen in Parijs, ook in steden in de provincie wordt de horeca geraakt.

 

Omstreden staatsbezoek Charles III afgezegd

Van zondag tot woensdag zou de Britse koning Charles III voor een staatsbezoek naar Parijs komen, het eerste in zijn nieuwe hoedanigheid. Het bezoek was omstreden. Veel Fransen vroegen zich af of het – gezien de uiterst gespannen situatie in hun land – wel een goed idee was de koning uitgerekend nu een krans te laten leggen bij de Arc de Triomphe en hem een diner aan te bieden in het Palais de Versailles. Hij zou zondag op vliegveld Orly door première ministre Borne worden ontvangen. Dat het bezoek – vooral ook om veiligheidsredenen – niet doorgaat, wordt gezien als een nederlaag voor president Macron.

 

Solidariteitsfonds loopt binnen

De Caisse de solidarité van ’s lands grootste vakbond CGT heeft t/m vrijdag € 2,7 miljoen opgehaald voor financiële steun aan stakers. Na de persconferentie van president Macron van afgelopen woensdag kwam er steeds meer geld binnen, iets van € 150.000 per dag.

 

Besparing op hygiëne

Een onderzoek zou hebben uitgewezen dat een derde van de Franse bevolking om prijstechnische redenen bespaart op hygiënische producten als maandverband, tampons, zeep, etc.

 

Oui tegen kernenergie

Een enquête wijst uit dat 65% van de Fransen voor de bouw van nieuwe kerncentrales is. Er zijn er al 58, op 19 locaties.

 

Oekraïners trainen in de Var

Maximaal 2.000 soldaten uit Oekraïne worden nader opgeleid op Canjuers in de Var, een van de grootste militaire oefenterreinen van Europa.

 

Zonnig Grasse

Volgens een berekening onder steden met meer dan 20.000 inwoners biedt Grasse (Alpes-Maritimes) de meeste zonuren. Op de 6e plaats Fréjus (Var) en op 10 Hyères (Var).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven