Vakantietip? Mij niet gezien!

wo 29 maart 2023

Wat ik eerlijk gezegd niet wist is dat Cavaillon (Vaucluse), de zelfbenoemde capitale du melon, ook beroemd is in kringen van supersportieve types. Ik werd erover getipt door een neef die natuurlijk niet rookt en niet drinkt en die van de zomer de Via Ferrata van Cavaillon ‘gedaan’ heeft. De Via wàt? Vanachter mijn Mac ging ik op onderzoek uit. Dat Via Ferrata is Italiaans en staat voor ijzeren weg, in de praktijk een met staalkabels uitgezet parcours langs rotswanden. In Frankrijk heb je er een heleboel, onder meer in de departementen Hautes-Alpes, Alpes-de-Haute-Provence de Alpes-Maritimes, de Drôme en dus ook in de Vaucluse. Kijk op viaferrata.org.

Je moet wel gek wezen als je eraan begint, mij niet gezien. Ik lijd aan hoogtevrees en qua evenwicht ben ik niet altijd je dát. Kijk, je wandelt eerst de colline Saint-Jacques op, niks aan de hand. Maar daarna wordt het link, als je (over)moedig genoeg bent. Aan touwen langs rotswanden klimmen, over wiebelbruggetjes banjeren en nog zo het een en ander. Er zijn 2 routes: de Via Natura en de Via Souterrata, die elk 2 uur vergen. Wie echt in vorm is doet ze alle twee en is dan dus 4 uur bezig. Mijn neef dus. Je hebt een gedegen uitrusting nodig (touwen, helmen), gewoon te huur (€ 14) aan de voet van de St. Jacques. Je wordt geacht behoorlijk schoeisel al aan te hebben. De Via Ferrata is het hele jaar toegankelijk, maar niet als het regent of hard waait. Nogal wiedes. Ik vond een paar foto’s waarop je kunt zien hoe eng die Via Ferrata is. Weet je meteen genoeg. Maar misschien heb je ook wel zo’n durfal in de familie die een volgens mij levensgevaarlijk avontuur een ‘sportieve uitdaging’ noemt.

Nee, als ik in Cavaillon was, ging ik altijd liever lunchen bij Maison Prévôt, maar dat heerlijke adres is er niet meer. Nu schijnt L’Envol heel goed te zijn en op de Cours Leon Gambetta zitten een paar restaurants die me ook aanbevolen zijn.

Uit eten

L’Envol, 35 Rue Gustave Flaubert
Café Le Paris, 33 Cours Leon Gambetta
Mo, 58 Cours Leon Gambetta (Japans)
Ostra Porte, 42 Cours Leon Gambetta (vis)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven