Vraag & Antwoord: een eigen bedrijf

do 30 maart 2023

Sietze Jan Dijkstra is advocaat en notarieel jurist.
Contact: Zuid-Hollandlaan 7, 2596 AL Den Haag, +31 (0)70 240 08 75
frankrijkadvocaat.nl

Door de Frankrijhk Advocaat

Vraag: Ik speel met de gedachte mijn loopbaan in Frankrijk voor te zetten. Een eigen zaak beginnen of een bestaande bedrijf overnemen. Voor ik de knoop doorhak, zou ik willen weten waarmee ik allemaal te maken zou krijgen qua regels, belastingen en dat soort dingen.

Antwoord van de Frankrijk Advocaat: Als u in Frankijk een overname wilt doen of daar een nieuw bedrijf wilt starten zult u te maken krijgen met het Franse contractenrecht, het Franse belastingdienst en eventueel het Franse arbeidsrecht. Daarom dient u zich goed te laten informeren en adviseren.

Oprichten rechtspersoon

U kunt er voor kiezen om een rechtspersoon op te zetten of op persoonlijke naam te handelen. Wat voor u raadzaam is hangt van verschillende factoren af: met hoeveel mensen u wilt ondernemen, de opzet van het bestuur en welk fiscaal regime u wenst. Wanneer u voor een rechtspersoon kiest heeft u verschillende opties, zonder uitputtend te zijn kunt u bijvoorbeeld kiezen uit een SARL, een SA, een SAS of een SNC. De Frankrijk Advocaat kan op basis van uw situatie de voor u geschikte rechtsvorm adviseren. Bij deze vormen zult een reguliere boekhouding moeten bijhouden.

Wanneer u kiest om als eenmanszaak (Entreprise individuelle) te handelen bent u net als in Nederland persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de onderneming. Dit in tegenstelling tot het voeren van een onderneming middels een rechtspersoon waarbij de rechtspersoon een afgescheiden vermogen heeft en financiële risico’s van de onderneming door de rechtspersoon gedragen worden.

Wanneer u een rechtsvorm gekozen heeft voor uw bedrijf in Frankrijk dienen er Franstalige statuten opgesteld te worden welke geregistreerd moeten worden bij het Handelsregister van het departement waar uw onderneming zetelt. De Frankrijk Advocaat kan deze statuten voor u opstellen en daarmee de rechtspersoon oprichten. Na het registreren van de statuten zult u ook een Franse bankrekening moeten openen. Dit kan zodra het uittreksel van de Franse Kamer van Koophandel (Kbis) binnen is.

Fiscale voordelen

De keuze of u een rechtspersoon wilt oprichten of niet bepaalt eveneens of u belastingplichtig bent voor de vennootschapsbelasting of de inkomstenbelasting in Frankrijk. Het tarief voor de vennootschapsbelasting is op dit moment bij een jaaromzet tussen € 0 en € 42 500 (1)15 % meer dan € 42 500 is het tarief 25 %

Als kleine ondernemer op eigen titel geniet u in Frankrijk allerlei belastingvoordelen. Wanneer uw eenmanszaak in diensten handelt en uw omzet is, afhankelijk van de activiteit:

  • niet hoger dan € 188 700 als u goederen verhandelt, daaronder begrepen etenswaar om ter plaatse te nuttigen of aan verhuur doet van een gîte of chambre d’hôte)
  • niet hoger € 77 700 voor alle andere activiteiten dan onder het eerste punt zijn aangegeven, waaronder gemeubileerde verhuur (met uitzondering dus van de verhuur van een gîte of een chambre d’hôte)
  • bij een mix van beide activiteiten, dan dient de jaaromzet niet hoger te zijn dan € 188 700 voor de verkoopactiviteiten en voor de diensten niet hoger dan € 77 700.

Bovendien is een groot deel van de inkomsten vrijgesteld:

  • 71 % voor de verkoopactiviteiten als onder punt 1 gemeld
  • 50 % voor de diensten als onder punt 2 gemeld
  • 34 % voor de overige diensten

Als micro-entreprise is de helft van uw omzet onbelast voor de inkomstenbelasting. Ook hoeft u geen btw in rekening te brengen bij uw afnemers. Daarnaast zijn de eisen die aan uw boekhouding gesteld worden een stuk minder streng.

Bedrijfsovername in Frankrijk

Het overnemen van een bedrijf in Frankrijk is een delicate zaak. Als overnemende partij zult u namelijk het fonds de commerce moeten overnemen. Dit bestaat uit twee delen, namelijk het materiële en het immateriële deel. Onder het materiële deel vallen de zaken die relatief eenvoudig te waarderen zijn. Denk hierbij aan een kantoorpand, inboedel, voorraden en liquide middelen. Daarentegen zijn de zaken die vallen onder het immateriële deel een stuk lastiger te waarderen. Denk bijvoorbeeld aan de clientèle van een bedrijf, de merknaam en de goodwill. Daarom zal de waarde hiervan door een deskundige beoordeeld moeten worden. Vervolgens zal er een overdrachtsakte van dit fonds de commerce opgesteld worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven