Donderdag volgende ronde pensioenverzet * Geweld en gewonden in Parijs * Torenhoge inflatie supermarchés * Nieuwe euthanasiewet * Elektrosteps van straat * War on drugs * Zilver voor absint

vr 7 april 2023

Categorieën:

Donderdag weer actiedag

De vakbonden hebben opgeroepen a.s donderdag de 13e opnieuw massaal te demonstreren en te staken, de 12e actiedag. Precies een dag later maakt de Grondwettelijk Raad bekend of de pensioenwet door de beugel kan.

 

Geweld en gewonden bij La Rotonde

Bij de betogingen en ongeregeldheden van afgelopen donderdag waren er volgens de regering 570.000 mensen op de been, de vakbonden telden er 2 miljoen. Er werden 11.500 agenten en gendarmes ingezet, van wie 4.200 in de hoofdstad. Er velen aan politiezijde 145 gewonden. Radicale actievoerders in Parijs hadden het fameuze restaurant La Rotonde als doelwit uitgekozen, het favoriete eethuis van president Macron. Er was een begin van brand in het restaurant.

 

Boodschappen: plus 15,8%

De inflatie bedroeg in maart 5,6%, maar op jaarbasis zijn de prijzen in de supermarchés met gemiddeld 15,8% gestegen. Suiker werd 56% duurder, rijst 28%.

 

Euthanasie moet bespreekbaar worden

De 184 willekeurig geselecteerde leden van de Convention citoyenne die op verzoek van president Macron over euthanasie hebben geadviseerd, menen dat hulp bij een zelf gekozen dood bespreekbaar moet worden. Macron heeft nu aangekondigd dat hij tegen het eind van de zomer met een wetsvoorstel komt. Waarschijnlijk neemt hij de Belgische of Nederlandse euthanasie-procedure als voorbeeld.

 

Zege voor de anti-trottinettes

In Parijs rijden 795.000 elektrische huursteps (trottinettes) rond. Er gebeuren veel ongelukken mee. Burgemeester Anne Hidaldo schreef een bindend referendum uit met de vraag: moeten die dingen van straat of niet? Slechts 8% van de Parijzenaars bracht een stem uit, 90% was tegen de stap. Ondanks de lage opkomst neemt de burgemeester het oordeel van de anti-trottinettes over en moeten de steps uit het straatbeeld verdwijnen.

 

War on drugs

In Marseille vielen in het afgelopen weekeinde 3 doden bij 3 verschillende fusillades in het drugsmilieu. Sinds begin dit jaar kostten schietpartijen tussen rivaliserende drugsbendes in Marseille het leven aan 13 slachtoffers. Ook in andere steden neemt drugsgerelateerde geweld toe. Soms gelden hele wijken als no go area. Onder meer in Marseille, Nice en Lyon helpt de inzet van extra politie niet of nauwelijks. Uit een enquête blijkt dat 60% van de Fransen van mening is dat het leger te hulp moet worden geroepen.

 

Zilver voor absint

Op de jaarlijkse Landbouwbeurs in Parijs zijn twee op absint gebaseerde dranken met een zilveren medaille onderscheiden. Het gaat om La Versinthe 20 ans en Le Bitter des Basques. Worden gemaakt in de Liquonisterie de Provence in Taradeau (Var) aan de hand van een oud receptenboekje dat na 61 jaar is opgedoken. Het hoog alcoholische absint, ooit door een Zwitsers kruidenvrouwtje als medicijn gelanceerd, is sinds 1915 in Frankrijk verboden en geldt als de voorvader van de pastis. Tegen het eind van de 19e eeuw dronk ongeveer heel Frankrijk de schadelijke absint die als De Groene Fee bekendstond als de muze van kunstenaars als Degas, Manet, Toulouse Lautrec, Van Gogh, Verlaine, Baudelaire, Oscar Wilde, Hemmingway en Edgar Allen Poe.

1 gedachte over “Donderdag volgende ronde pensioenverzet * Geweld en gewonden in Parijs * Torenhoge inflatie supermarchés * Nieuwe euthanasiewet * Elektrosteps van straat * War on drugs * Zilver voor absint”

  1. Frankrijk is zo’n prachtig land maar waarom laten jullie die egotripper Macron zijn ding doen met een minderheidsregering? Dan maar wat gaan lullen bij de Chinezen en zich eigenlijk ontieglijk belachelijk te maken. Ik zou zeggen, met alle Chinezen maar ni met den dezen (Antwerps gezegde). Ondertussen beginnen stillekes aan de vakantiestromen op gang te komen: wil Macron echt zijn laat naar de kl**.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven