Lang weekend met veel sociale onrust * Gespannen sfeer in Parijs * Mikpunt Macron * Biertje kost punten * Licht uit in Cannes en Monaco? * Nieuwe immigratiewet * Toeristenoverlast door Netflix * Mooiste markt van Le Sud * Fastfood in opmars * Nudisten only

vr 28 april 2023

Categorieën:

Verzet tegen de pensioenwet houdt aan
Frankrijk heeft een zeer onrustig weekeinde in het vooruitzicht. Een lang weekend, want maandag 1 mei is een officiële vrije dag. De vakbonden hebben voor maandag massale acties, demonstraties en stakingen aangekondigd uit protest tegen de pensioenwet. Een ruime meerderheid van de Fransen heeft zich niet neergelegd bij de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd van 62 naar 64 jaar.

Parijs is voorbereid
De autoriteiten verwachten maandag 100.000 demonstranten in Parijs, onder wie naar schatting 2.000 radicalen en 1.500 à 3.000 Gele Hesjes. In de hoofdstad zijn 5.000 politiemensen gemobiliseerd, in het hele land 12.000.

Macron uit de gratie
Een enquête zou uitwijzen dat 72% van de Fransen nee zegt tegen president Macron. Overal waar hij en zijn ministers zwaar beveiligd in het openbaar verschijnen, worden ze uitgejouwd en op een potten- en pannenconcert onthaald. Tegen allerlei adviezen in wil de president vanavond (zaterdag) de bekerfinale tussen Toulouse en Nantes in het Stade de France in Parijs bijwonen. Hij bezoekt die finale elk jaar. De politie heeft demonstraties bij het stadion verboden.

De president bestelde een biertje
Tijdens een werkbezoek in het departement Hérault dronk president Macron onaangekondigd een biertje op het terras van restaurant Pena Pil Pil in Pérois. Toen dat bekend werd, tuimelde de waardering voor dat adres op de sociale media van 5 naar 1,5. De eigenares vroeg zich wanhopig af:”Wat had ik dan moeten doen? De president stuur je toch niet weg?”

Filmfestival en Grand Prix zonder stroom?
Leden van de vakbond CGT Énergies hebben aangekondigd tijdens het 76e Filmfestival in Cannes (16-27 mei) en de Formule I Grand Prix in Monaco (28 mei) de stroomleverantie te blokkeren.

Ongewenste immigranten moeten weg
Van de Fransen wil 82% dat in de nieuwe immigratiewet die president Macron heeft aangekondigd, komt te staan dat het uitzetten en terugsturen van ongewenste immigranten veel makkelijker kan dan nu het geval is.

Etretat wil toeristenstop
Het dorp Etretat (departement Seine-Maritime) met 1.200 inwoners is niet langer opgewassen tegen de dagelijkse stroom van 15.000 toeristen. Daar vonden opnames plaats voor de succesvolle Netflix-film over Arsène Lupin en heel veel mensen willen daar nu zelf een kijkje komen nemen.

Garéoult in de markt-race
De tv-zender TF1 organiseert jaarlijks de uitverkiezing van de mooiste markt van Frankrijk. De regio Le Sud/PACA heeft de marché van Garéoult (Var) gekandideerd.

Fastfood ‘booming’ dankzij inflatie
Vanwege de geldontwaarding zien veel mensen even af van restaurantbezoek. Maar fastfood-ketens zien hun omzet juist sterk stijgen. De echte restaurant klagen steen en been, ook gezondheidsautoriteiten maken zich ongerust.

In je blootje naar het museum
Het Musée de l’Art Contemporaine in Lyon is een aantal malen uitsluitend voor nudisten geopend. Ze kunnen in hun blootje de tentoonstelling Incarnation, samengesteld uit de collectie van het museum, bezoeken.

1 gedachte over “Lang weekend met veel sociale onrust * Gespannen sfeer in Parijs * Mikpunt Macron * Biertje kost punten * Licht uit in Cannes en Monaco? * Nieuwe immigratiewet * Toeristenoverlast door Netflix * Mooiste markt van Le Sud * Fastfood in opmars * Nudisten only”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven