Vraag & Antwoord: Wat doet de huizenmarkt?

ma 15 mei 2023

Categorieën: , , ,

Rob Brink is oprichter/directeur van makelaarskantoor New Home, met kantoren in Lorgues, Fayence en Sainte-Maxime. Hij is ook erkend taxateur en als zodanig aangesloten bij het Centre National d’Expertise.

new-home.fr

Vraag: wat doen de huizenprijzen?

Antwoord van Rob Brink, directeur New Home: De vraag naar woningen is momenteel aan het dalen en is deze bijna terug op het niveau van voor de coronacrisis. Verwacht wordt dat het aantal verkopen in 2023 op nationaal niveau opnieuw onder de miljoen zal uitkomen na de vorige 2 recordjaren met meer dan 1,1 miljoen verkopen per jaar.

Deze daling van de vraag wordt grotendeels veroorzaakt door enerzijds de stijging van de hypotheekrente (in één jaar tijd gestegen van 1,5% naar 3%) maar ook door de toegenomen inflatie. Hierdoor neemt de koopkracht af en dus de algemene vraag.  Ook hebben banken hun criteria voor hypotheekverstrekking aangescherpt, waardoor het aantal potentiële kopers op de woningmarkt nog meer wordt beperkt.

Hardnekkig tekort aan huizen

Minder kredietnemers, minder leencapaciteit: de nieuwe strengere voorwaarden van banken voor het verstrekken van een hypotheek zullen de woningprijzen doen dalen. Toch is dit effect vooralsnog beperkt, omdat het tekort aan woningen in Frankrijk een hardnekkig probleem is dat weer leidt tot stijgende woningprijzen.

Grote regionale verschillen

Zoals altijd zijn er grote verschillen tussen de diverse regio’s. Zo zien we dalende woningprijzen in Parijs, Bordeaux en Lyon waar de laatste decennia de prijzen waren geëxplodeerd en er nu een prijscorrectie plaatsvindt.

Oudbouw Le Sud/PACA: +4%

Daarnaast hebben we de toeristische gebieden zoals de Var en de Côte d’Azur die enorm in trek zijn en waar de woningprijzen sterk zijn gestegen de afgelopen jaren en zich nog altijd op een hoog niveau bevinden. Bijvoorbeeld de stad Nice waar de prijzen over de laatste 2 jaar met 13% zijn gestegen en het eerste kwartaal van 2023 ook een stijging laat zien van 2%. De prijsstijging blijkt ook uit de barometer, opgesteld door de landelijke makelaarsketen Guy Hoquet, voor de regio PACA (Provence-Alpes-Côte D’Azur). Door de verkoopprijzen te analyseren van meer dan 870.000 woning advertenties die door zowel professionals en particulieren in de periode januari-april 2023 op meer dan 15 vastgoedwebsites zijn gepubliceerd. Daaruit blijkt dat in de PACA-regio de vastgoedmarkt wat betreft bestaande bouw in de afgelopen twee maanden met 4% is gestegen.

Steden aan de Côte opmerkelijk duurder

De steden aan de Côte d’Azur noteren opmerkelijke prijsstijgingen. Zo heeft Antibes een stijging van +20,8% op de prijs/m2 in 1 jaar en +3,6% in 4 maanden geregistreerd, heeft Cannes zijn prijs per m² met +12% in 1 jaar zien stijgen en Toulon met +11,1% in 1 jaar.  In Hyères is de stijging ook fors, met een prijs per m² van 5.209 euro, een stijging van 7,2% in 1 jaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven