Pensioenwet alsnog in stemming * Een reeks incidenten * Enkelband voor Sarkozy * Horeca smacht naar personeel * Benzine goedkoper * ‘Justitie te laks’ * Rookverbod in het bos * Kogelwerend vest voor pompiers * Demonstratieverbod in Cannes * Nationale slogan verplicht * Brad Pitt in training * Claude Lelouch levert in

vr 19 mei 2023

Categorieën:

Wachten op 6 juni

Afgezien van hier en daar wat kleine stakingen een week zonder veel protesten, het wachten is op de grote actiedag die de vakbonden voor 6 juni hebben aangekondigd. Twee dagen later stemt de Assemblée Nationale over een motie van de oppositie om de omstreden pensioenwet in te trekken. Die motie wordt vrijwel zeker verworpen, maar het zal de eerste keer zijn dat de Assemblée überhaupt over die wet kan stemmen. De grootste vakbond CGT weigert met president Macron te praten als de pensioenwet en de lonen niet op de agenda staan. Een enquête zou uitwijzen dat 6 van de 10 Fransen willen dat première ministre Elisabeth Borne opstapt

 

Het blijft onrustig in Frankrijk

  • Het huis van de linkse burgemeester van Saint-Brevin-les-Pins (departement Loire-Atlantique) is in brand gestoken. Hij wilde een opvangcentrum voor asielzoekers en is uit angst inmiddels afgetreden.
  • Vrijwel meteen na afloop van een tv-interview met president Macron is een achterneef van zijn echtgenote Brigitte voor de deur van zijn chocolaterie in Amiens in elkaar geslagen.
  • Een man en een vrouw aan de wandel in Nice zijn gewond geraakt toen ze werden aangevallen door 8 jongeren die riepen: “sales blancs” en “sales français de merde” (vieze witten, vieze stront Fransen). De agressors zijn opgepakt.

 

Sarkozy opnieuw veroordeeld

Ex-president Sarkozy (68) is in hoger beroep tot 3 jaar gevangenisstraf veroordeeld, waarvan 2 voorwaardelijk. Gaat om de affaire des écoutes (afluisterzaak). Hij wilde van een hoog geplaatste rechter weten hoe hij er in een andere strafzaak voor stond. Als die rechter hem hielp, zou Sarkozy hem een mooie baan in Monaco bezorgen. De oud-president wist dat zijn telefoons werden afgetapt en dus kocht hij onder de naam Paul Bismuth een téléphone jetable (wegwerptelefoon). Hij hoeft niet de cel in, een jaar gevangenisstraf wordt in Frankrijk (meestal) omgezet in huisarrest met een enkelband. Bovendien gaat hij in cassatie, de straf is dus nog niet definitief.

 

Horeca komt handen tekort

Van de zomer allicht geduld hebben als je in Frankrijk een drankje of een hapje besteld hebt: de horeca komt 200.000 medewerkers tekort. Er zijn al restaurants die om die reden een of twee dagen per week gesloten blijven.

 

Meevaller aan de pomp

Begin deze week kostte een liter benzine bij de tankstations gemiddeld € 1,83 en een liter diesel € 1,65. Dat is ongeveer het prijspeil van januari 2022.

 

Roep om strengere straffen

Een enquête zou leren dat 90% van de Fransen van mening is dat delinquenten bij recidive (veel) harder gestraft moeten worden.

 

Niet roken in het groen

De Assemblée Nationale heeft unaniem ingestemd met het voorstel roken in de bossen en struikgewassen te verbieden als er in bepaalde periodes gevaar voor natuurbranden bestaat.

 

Kogelwerend vest tegen agressie

Voorlopig bij wijze van proef worden in het departement Alpes-Maritimes de pompiers (brandweer, ambulance) met kogelwerende vesten uitgerust. Een veiligheidsmaatregel met het oog op de toenemende agressie jegens hen.

 

Filmfestival: geen demonstraties

Tijdens het Filmfestival in Cannes zijn demonstraties en betogingen verboden. Vakbonden hadden acties aangekondigd en feministen wilden betogen tegen de aanwezigheid van de acteur Johnny Depp die in de VS beschuldigd is van grensoverschrijdend seksueel gedrag.

 

Dé Franse slogan verplicht

Om de mairies van gemeenten met meer dan 1.500 inwoners moet voortaan de spreuk van de Franse Revolutie Liberté Égalité Fraternité (vrijheid, gelijkheid, broederschap) te lezen staan. Binnen is vanaf nu een foto van president Macron verplicht. Dat laatste vindt de linkse oppositie een lachertje.

 

Brad Pitt als snelheidsduivel

De Amerikaanse acteur Brad Pitt (59), eigenaar van het domaine Miraval in de Var, traint op circuit Paul Ricard in Le Castellet (Var) in een Formule 4 voor zijn hoofdrol in een film over het Formule I-milieu die later op circuit van Silverstone in Engeland gedraaid gaat worden.

 

Claude Lelouch daalt in prijs

De befaamde Franse regisseur Claude Lelouch (85) zette zijn landgoed in de Calvados voor € 7,5 miljoen te koop. Die vraagprijs in nu gezakt naar € 5,2 miljoen. Want er blijkt geen bouwvergunning te worden afgegeven voor de 8 kavels grond die van het landgoed deel uitmaken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven