Geweld in Marseille * Sociale onrust duurt voort * Geen nieuwe zwembaden? * Duur aan de Côte d’Azur * De beste olijfolie * Heli-verbod voor Saint-Tropez? * Eerbetoon aan Bernard Tapie

vr 26 mei 2023

Categorieën:

Drugsbloed in Marseille

In het afgelopen weekeinde vielen er bij drugsgerelateerde bendeoorlogen in Marseille 3 doden. Sinds begin dit jaar staat de teller al op 21 dodelijke slachtoffers: 19 mensen werden door kogels getroffen, 1 persoon werd gelyncht en iemand werd verbrand in de kofferbak van een auto gevonden. In heel 2022 kwamen in Marseille in totaal 32 mensen om het leven bij conflicten in de drugswereld.

 

Pensioenwoede niet bekoeld

In afwachting van de grote actiedag door de vakbonden voor 6 juni aangekondigd, blijft de woede over de pensioenhervorming een deel van het nieuws beheersen. In Avignon (Vaucluse) werden op publiciteitsborden foto’s van president Macron opgehangen waarop hij sterk op Hitler lijkt. In de snor stond 49-3 te lezen. Een verwijzing naar het grondwetsartikel dat de regering gebruikte om buiten het parlement om de pensioenwet door te drukken. In Cannes zijn tijdens het Filmfestival alle demonstraties verboden, maar afgelopen dinsdag zaten de restaurants en de bars aan de Boulevard de la Croisette zonder gas, een protestactie van de leden van de vakbond CGT. Een poging ook de stroom uit te schakelen, mislukte. Ondanks het verbod, bevestigd door de Raad van State, was er wel een kleine demonstraties van ecolo’s die vooral het kapitalisme onder de aandacht wilden brengen.

 

Je eigen zwembad een droom?

Na de VS is Frankrijk naar verhouding het land met de meeste privé-zwembaden. Met het oog op de risico’s van aanhoudende droogte weigeren steeds meer gemeenten een vergunning voor de aanleg van piscines in de tuin van hun inwoners.

 

Dure boodschappen aan de Côte d’Azur

Qua dagelijkse boodschappen ben je in Frankrijk het duurst uit aan de Côte d’Azur. Een mandje met 50 meest verkochte artikelen kost in Occitanie € 180,97, in Parijs € 185,15, in de Var € 185,08 en in de Alpes-Maritimes € 190,09. Aldus een maandelijks onderzoek van de tv-zender BFMTV.

 

Zegepraal voor Spaanse olijfolie

In Frankrijk wordt er jaarlijks 110.000 ton olijfolie gebruikt. Het consumententijdschrift 60 millions de consommateurs heeft uitgezocht welke olie volgens zijn lezers de beste is. De winnaar is de Spaanse Primatonne, voor € 6,99 bij Lidl. De beste bio-olie zou Carrefour-bio zijn, bij de gelijknamige supermarché voor € 9,98.

 

Saint-Tropez wil helikopters weren

De kwestie speelt al jaren: Saint-Tropez en naburige dorpen gaan gebukt onder geluidsoverlast van helikopters, meestal gehuurd door well-to-do’s met een huis in die buurt en die liever niet met de auto vanaf het vliegveld Nice-Côte d’ Azur naar hun (2e) woning reizen. Er wordt nu een nieuwe poging gedaan het heli-vliegverkeer aan banden te leggen. Tot nu toe waren de prefecture van het departement Var en administratieve rechtbanken niet gevoelig voor de argumenten van de omwonenden.

 

Eerbied aan Bernard Tapie

In Frankrijk kent iedereen Bernard Tapie (1943-2021). Zakenman, tv-persoonlijkheid, minister, acteur en de baas van voetbalclub Olympique Marseille. Dat onder zijn leiding in 1993 de Champignons League won. Dat wordt nu in de havenstad herdacht. Wordt het stadion Vélodrôme de Marseille uit 1935 voortaan naar hem vernoemd (zoals de burgemeester wil), of komt er alleen een standbeeld? Tapie verloor in zijn laatste levensjaren een rechtszaak tegen  de toenmalige bank Crédit Lyonnais die hem bij de verkoop van het schoenenmerk Adidas zou hebben opgelicht. Ging om iets van € 650 miljoen. Dominique Tapie, de weduwe, zit nu met een schuld van € 642 miljoen en moet elke dag € 80.000 rente betalen. Ze heeft haar huizen in Parijs en Saint-Tropez al moeten verkopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven