Frans pensioen: de strijd is gestreden
Op 6 juni werd er voor de 14e keer massaal betoogd tegen de pensioenwet: op je 64e stoppen met werken in plaats van op je 62e. Volgens de vakbonden waren er 900.000 demonstranten bij 250 manifestaties, de regering telde er 281.000. Zeker is dat er veel minder mensen waren dan verwacht, er waren 11.000 politieagenten en gendarmes gemobiliseerd die – behalve in Parijs – weinig te doen kregen. De vakbonden hebben laten weten dat er geen nieuwe demonstraties meer komen. Een poging van de oppositie om het parlement over de wet te laten stemmen, is mislukt.
De paus in Marseille
Aangenomen dat zijn gezondheid dat toelaat, zal paus Franciscus op 23 september een mis celebreren in het Vélodrome in Marseille, sinds 1937 het stadion van voetbalclub Olympique de Marseille.
Bio-winkels op de fles
Er waren in Frankrijk ongeveer 3.000 winkels die alleen biologische producten verkopen. Daarvan zijn er vorig jaar 200 failliet gegaan. In het boodschappenmandje bij de supermarchés leverde bio-voedsel en -drank 4,6% in. De omzet in bio-producten bedroeg in totaal € 12 miljard. Maar de bio-boeren die rechtstreeks aan consumenten leveren, zagen hun verkoop met 3,9% stijgen.
Meeste inbraken in Le Sud/PACA
Volgens statistiekbureau L’Insee zijn er vorig jaar 211.400 inbraken gemeld, waarvan 23.400 in de regio Le Sud/PACA. Dat komt neer op een landelijk cijfer van 5,0% per 1.000 huizen en in de zuidelijke regio op 7,5% per 1.000.
Schraalhans keukenmeester
Een enquête zou uitwijzen dat een derde van de Franse bevolking na de 10e van de maand nog € 100 over heeft om de rest van die maand door te komen.
Inflatie neemt af
Op jaarbasis bedroeg de geldontwaarding wat betreft de dagelijkse boodschappen in mei 16,8%. In april was er ten opzichte van april vorig jaar nog sprake van een prijsstijging van 17,6%. De zogeheten A-merken blijven duurder worden, maar volgens minister Bruno Lemaire (Financiën en Economische Zaken) zijn er in de loop van de zomer serieuze prijsdalingen te verwachten. De supermarchés en hun toeleveranciers zijn overigens nog in onderhandeling.
De Franse patiënt beslist zelf wel
De Agence Nationale de Sécurité du Médicament et des Produits de Santé (waakhond medicijnen-veiligheid) is diep bezorgd over het resultaat van een onderzoek dat zou uitwijzen dat 30% van de Fransen zelf wel uitmaakt hoeveel en hoe lang ze een voorgeschreven medicijn gebruiken.