Vraag & Antwoord: afwikkeling van een Franse erfenis

vr 9 juni 2023

Sietze Jan Dijkstra is advocaat en notarieel jurist.
Contact: Zuid-Hollandlaan 7, 2596 AL Den Haag, +31 (0)70 240 08 75
frankrijkadvocaat.nl

Door de Frankrijk Advocaat

Vraag: Ik heb een huis in Frankrijk en ben de jongste niet meer. Hoe gaat straks de erfenis van mijn huis geregeld worden?

Antwoord van de Frankrijk Advocaat: Wanneer een eigenaar van een huis in Frankrijk overlijdt, dient u de Franse erfenis in Frankrijk af te wikkelen. Door de invoering van de Europese Erfrechtverordening is het Europese erfrecht gedeeltelijk geüniformeerd. De bedoeling was om het afwikkelen van een nalatenschap makkelijker te maken. Echter, omdat er nog steeds een Franse notaris betrokken moet zijn bij de afwikkeling en omdat de erfrechtverordening niets regelt over het fiscale gedeelte van een nalatenschap is het zeker niet eenvoudiger geworden.

Toepasselijk recht en rechtskeuze

Op grond van de erfrechtverordening worden nalatenschappen afgewikkeld volgens het recht van het land waar de erflater zijn laatste woonplaats heeft gehad. Hiervan kan worden afgeweken door in een testament een rechtskeuze op te nemen voor het recht van de staat waar de testateur de nationaliteit van bezit. Indien u als Nederlander komt te overlijden op Nederlands grondgebied is sowieso het Nederlandse civiele erfrecht van toepassing. Dat geldt dus ook voor uw Franse bezittingen. Als u in Frankrijk uw laatste woonplaats dreigt te hebben en toch wilt kiezen voor het Nederlandse erfrecht zult u daarvoor in een testament een rechtskeuze moeten uitbrengen.

Franse notaris

Het is echter nog steeds niet mogelijk dat een Nederlandse notaris de nalatenschap volledig voor u afwikkelt. Frankrijk heeft de wet nog niet zodanig aangepast dat buitenlandse notarissen een akte kunnen inschrijven bij het Franse Kadaster. Daarom is de inschakeling van een Franse notaris nog steeds noodzakelijk om een Franse erfenis af te wikkelen. Deze Franse notaris zal daardoor het Nederlandse erfrecht moeten uitvoeren. Uit de praktijk blijkt dat daar vaak de schoen wringt omdat de Franse notaris niet bekend is met het Nederlandse erfrecht. De situatie waarin de langstlevende de eigendom verkrijgt en de kinderen een niet-opeisbare vordering in geld, is voor vele Franse notarissen abracadabra. De Frankrijk Advocaat kan met haar eigen Franse notaris u behulpzaam zijn bij de afwikkeling van uw Franse nalatenschap naar Nederlands recht.

Franse erfbelasting / successierechten

De genoemde erfrechtverordening bepaalt niets over het fiscale deel van een Franse erfenis. Hierdoor bent u als erfgenaam voor het Franse deel van een nalatenschap nog steeds in Frankrijk belastingplichtig. Een aangifte successierechten is verplicht binnen een jaar na overlijden als de overledene buiten Frankrijk is overleden. Bij overlijden in Frankrijk is de aangiftetermijn en betalingstermijn slechts zes maanden. Frankrijk kent hoge vrijstellingen voor de successierechten er zal echter in alle gevallen aangifte gedaan moeten worden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven