Onze favorieten in het achterland (23): Collobrières

do 15 juni 2023

Door Rémi de Ridder

De medewerkers van Kijk, Zuid-Frankrijk! vertellen in deze wekelijkse rubriek over hun favoriete dorpjes in het arrière pays. Deze keer Rémi de Ridder over Collobrières (Var).

Ik heb niks tegen die lijst van Les Plus Beau Villages de France, meestal snap ik best waarom aan zo’n dorpje die nationale eretitel is toegekend. Maar ja, er hangt dan dat nare prijskaartje aan dat zo’n dorpje een toeritische ontdekking is, en vervolgens overlopen wordt. Vraag in de Vaucluse maar in Gordes en Ménerbes, waar de ‘locals’ vaak over de meutes ‘visiteurs’ klagen. Dus ben je als dorp misschien meer gebaat bij de departementale onderscheiding: ‘village de caractère’. Dan praat je ook over een mooi en min of meer authentiek dorp, maar dan hoeft niet heel Frankrijk en omstreken dat te weten.

Het klooster La Chartreuse de la Verne

Kort geleden was ik in zo’n karakteristiek dorp: Collobrières (Var), de door bossen omringde hoofdstad van de fantastische bergketen Le Massif-des-Maures, kilometertje of 30 van Saint-Tropez. Ik was er vanwege het jaarlijkse kastanjefeest (altijd de laatste drie zondagen van oktober) en het was knap druk. In de rest van het jaar worden de circa 2.000 inwoners min of meer met rust gelaten. Ik was er weleens eerder geweest. In 2012 toen Collobrières bijna het wereldnieuws haalde na de moord op twee vrouwelijke gendarmes. In de hectiek van toen was de charme van het dorp me niet zo opgevallen. Nu heb ik beter gekeken, in die ‘trésor vert’ (gouden schat) aan de rivier Réal Collobrier. Middeleeuws centrumpje, fonteinen, platanen. Een brug uit de 12e eeuw, de ruïne van de église Saint-Pons uit dezelfde periode, de gothische kerk uit de 19e eeuw. Het is er lekker wandelen. Maar als je ook nog even verderop wilt kijken: zo’n 12 km richting Grimaud vind je het klooster La Chartreuse de la Verne uit 1170, helemaal gerestaureerd en bewoond door de Soeurs de Bethléem. Je kunt er een kijkje komen nemen. Ongeveer dezelfde kant op heb je het plateau Lambert waar je een aantal menhirs (denk Obelix) uit de prehistorie kunt bewonderen. Weet je zeker dat je hier niet als eerste was. In zekere zin allicht een geruststellende gedachte.

Uit eten

Côté-Resto Les Olivades, 5 place de la Liberation.
La Petite Fontaine, 6 place de la République.
Les Terrasses, Place de la République.
Café du Siècle, 1 cours Louis Blanc

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven