Vakantietip: historische wandeling in de Luberon

do 15 juni 2023

Door Denise Baudet

Nee, het klinkt niet meteen heel attractief, een wandeling langs de Mur de la Peste, maar ik zou zeggen: aarzel niet. We zijn in de Luberon (Vaucluse), om precies te zijn in het mooie dorpje Cabrières d’Avignon voor een lekker makkelijke wandeling en pleine nature van een kilometer of zes waar je zo’n twee uur over doet. Een uitgezette route die je voor een deel langs die legendarische muur voert.

Je had tussen 1720 en 1723 een pest-epidemie die in de Provence naar schatting 120.000 mensen het leven kostte. Begon in Marseille, een schip uit de Levant, besmette bemanningsleden gingen de stad in en er was dus geen houden meer aan. Je had toen in de Luberon het Comtat Venaissin, het laatste stukje Frankrijk in handen van het Vaticaan. Daar werd gedacht dat een 25 km lange muur tussen de Mont Ventoux en de Durance de gruwelziekte wel buiten de deur zou houden. Niet dus, maar naar men zegt wel een heel klein beetje. Van die muur is niet veel meer over, maar ter hoogte van Cabrières d’Avignon staat nog een heel stuk overeind, met een wandelpad er langs. Ongerepte natuur, olijf- en amandelbomen, de route leidt je naar La Plantade, een groene oase, en uiteindelijk kom je weer terug in Cabrières waar je je auto op de parking voor de mairie hebt achtergelaten. Daar is je wandeling begonnen. Je bent niet moe, maar wel aan een hapje en een drankje toe.

Uit eten

Le Vieux Bistrot, Grande Rue.
U Stazza Di Machja, 97 Chemin de la Beridole

1 gedachte over “Vakantietip: historische wandeling in de Luberon”

  1. Bij Monieux, aan de andere zijde van de la Nesque vindt je op hoogste punt het gehucht st Hubert, daar is ook nog een stuk v 2 km pestmuur. Fantastische uitzichten naar de ventoux natuurlijk maar ook naar Sault en bijzondere rotsen v de gorges de la nesque. Trouwens; er nestelen sinds 2 jaar ook weer gieren bij het mooiste punt van de la Nesque. Heel gaaf als ze voorbij vliegen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven