Vraag & Antwoord: een koophuis in Frankrijk

do 15 juni 2023

Sietze Jan Dijkstra is advocaat en notarieel jurist.
Contact: Zuid-Hollandlaan 7, 2596 AL Den Haag, +31 (0)70 240 08 75
frankrijkadvocaat.nl

Door de Frankrijk Advocaat

Vraag: Ik ben bezig met de aankoop van een huis in Frankrijk. Wanneer mag ik mij de eigenaar noemen?

Antwoord van de Frankrijk Advocaat: Bij de aankoop van een Frans huis komt veel kijken. Daarbij gaat het in een Franse koopovereenkomst (compromis de vente) net even anders dan wij in Nederland gewend zijn. Het is daarom verstandig u hier goed over te laten voorlichten door een echt ter zake deskundige jurist. Ons kantoor heeft ruim vijftien jaar ervaring in het begeleiden van kooptrajecten. Wij werken samen met een vaste notaris waardoor het hele proces soepel verloopt. De mede door ons opgestelde stukken kunt u allemaal bij ons op kantoor in Nederland ondertekenen. Lees hieronder meer over het compromis de vente.

Het belangrijkste stuk in het proces van de aan- of verkoop van de woning in Frankrijk is het compromis de vente. Waar in Nederland de overdracht van eigendom pas plaatsvindt op het moment dat de prijs is betaald en het object is geleverd, is dit in Frankrijk anders. In Frankrijk gaat het eigendom al over zodra de koper en verkoper het eens zijn over de prijs en het object. Dit is het moment waarop de compromis de vente wordt opgesteld. De prijs is dan nog niet betaald en het object is nog niet geleverd (art. 1583 Code Civil). De tussenkomst van een notaris is hier nog niet nodig. Omdat deze gang van zaken erg snel gaat, worden er opschortende voorwaarden (conditions suspensives) in het compromis de vente opgenomen. De eigendom gaat pas echt over wanneer deze voorwaarden in vervulling zijn gegaan.

De meest gebruikelijke opschortende voorwaarde is het financieringsvoorbehoud. Als koper kun je nog van de koop af mocht je geen lening hebben kunnen krijgen bij de bank. In deze clausule stelt de koper drie voorwaarden:

  1. Het maximaal te lenen bedrag
  2. Het maximaal te betalen rentepercentage
  3. De looptijd van de lening.

Verder kunnen er ook opschortende voorwaarden worden opgenomen over het verkrijgen van een bouwvergunning voor bijvoorbeeld een zwembad.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven