Meer asielzoekers * Waterschaarste * Iets minder inflatie * Airbnb uit de gratie * Illegale zwembaden * Korting autoroutes * Pompiers alert * Kersen onbetaalbaar * Porquerolles: fietsvignet * Drijfstrand taboe * Rijbewijs vanaf 17 jaar

vr 16 juni 2023

Categorieën:

Asielzoekers: +8%

Volgens L’Insée, bureau voor de statistiek, hebben zich vorig jaar 132.000 asielzoekers in Frankrijk gemeld. Een stijging van 7,9% ten opzichte van een jaar eerder. Ze kwamen vooral ook uit Afhanistan, Guinée, Georgië en Albanië. Er werden ook meer mensen uitgezet: 23.746 (+19%).

 

Watertekort wordt nijpend

In grote delen van Frankrijk staat het grondwaterpeil onder normaal en in steeds meer departementen worden voor het watergebruik beperkende maatregelen afgekondigd. Voor de situatie per departement: kijk via Google op propluvie. In de Var, de Gard, de Bouches-du-Rhône en de Pyrenées Oriëntales is het bijvullen van zwembaden verboden.

 

Geldontwaarding loopt terug

L’Insée (bureau voor de statistiek) heeft uitgerekend dat de inflatie op jaarbasis in mei 5,1% bedroeg. In april ging het nog om 5,8%. De dagelijkse boodschappen waren in mei 14,3 duurder dan een jaar geleden, in april 15%.

 

Airbnb aan banden?

In vooral het zuid-oosten gaan stemmen op om het kortstondig verhuursysteem Airbnb te verbieden. Het zou het grote tekort aan betaalbare huurwoningen vergroten. In Nice zou zijn vastgesteld dat souteneurs Airbnb-adressen huren om er een tijdelijk bordeel in te vestigen.

 

Côte d’Azur: 1.200 verborgen zwembaden

Onder meer door de inzet van drones hebben de autoriteiten in de departementen Alpes-Maritimes en Var ongeveer 1.200 piscines ontdekt die niet bij de fiscus zijn opgegeven. Justitie heeft strafmaatregelen aangekondigd.

 

Autoroutes iets voordeliger

Op aandringen van de regering hebben de exploitanten van de autoroutes bij wijze van anti-inflatie gebaar voor minimaal de zomerperiode prijskortingen aangekondigd. Denk aan iets van 20%. Maar alleen voor weggebruikers die via télépéage bij de tolpoortjes betalen.

 

De 3 x 30-regel bij natuurbranden

De pompiers (brandweer) zijn diep bezorgd over het risico van grote natuurbranden. Er is vastgesteld dat de hoogste alarmfase nodig is bij 3 x 30: windkracht 30, luchtvochtigheid 30 en temperatuur 30.

 

Prijsexplosie kersen

Alle fruit is duurder geworden, maar la cérise (kers) het meest. Veel oogsten mislukt, te wijten aan het weer. In Parijs kostte een kilo kersen deze week tot € 20, in het zuiden € 7,  gemiddeld € 2 à € 3 meer dan vorig jaar.

 

Fietsvignet op Île de Porquerolles

Op het autovrije eiland Île de Porquerolles voor de kust van Hyères (Var) werd vorig jaar al geklaagd dat er veel teveel toeristen kwamen, er gold toen een soort maximum. Nu zijn er ook teveel fietsers en mag er in juli en augustus alleen gepedaleerd worden op ten hoogste 2.000 rijwielen met een vignet. ‘t Gaat om 1.500 huurfietsen (geel vignet), en 500 verdeeld tussen toeristen met hun eigen fiets (blauw vignet) en eilandbewoners (rood vignet). Fiets zonder vignet: € 68 boete.

 

Plage floattante gaat niet door

Canua Island, het drijvende strand (met zwembad, bars, etc.) dat ter hoogte van Cannes voor de kust zou komen te liggen, krijgt geen toestemming om er mensen op te ontvangen. In elk geval voorlopig niet. De exploitanten hebben nu hun vergunningaanvraag ingetrokken en proberen hun nering elders gestalte te geven.

 

Vanaf je 17e achter het stuur

De regering stelt voor de leeftijd waarop je je rijbewijs kunt behalen naar 17 jaar te verlagen. Verkeersexperts zijn niet enthousiast.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven