Recept van de week: Bouillabaisse Marseillaise

wo 5 juli 2023

Door Renée Vonk-Hagtingius

Nee, in de zomerperiode kom je mij niet op het strand tegen. Beetje te veel volk daar aan Le Grande Bleu. Al zijn er dan heus wel dagen dat ik stiekem verlang naar een mooie maaltijd aan de zeereep. Heb ik het niet zozeer over een lekker frisse salade. Want al lang geleden was ik een keer op het Île de Porquerolles en daar kreeg ik een vissoep voorgezet waaraan ik nog steeds heel graag terugdenk. Hoewel, vissoep, bouillabaisse moet ik natuurlijk zeggen, klinkt meteen spannender. Ik moest er weer aan denken toen ik over de maaltijd voor morgen zat te peinzen. Het werd de bouillabaisse. Er zijn talloze recepten van, maar in Marseille claimen ze de enige echte te maken, al komt de ‘oersoep’ toch echt ook in de Griekse mythologie voor.

Het verhaal wil dat bouillabaisse gemaakt werd van de onverkochte vis die de vissers aan het eind van de dag overhielden, maar er wordt ook beweerd dat het om bijvangst gaat, of speciaal opgeviste visjes die pal onder de kust bij de rotsen leven. Maakt niet uit, met wat de visboer als dagvangst voorhanden heeft is ook een prima soepje te koken.

Ingrediënten

Voor de soep:

 • 500 gram diverse soorten vis (schoongemaakt gewicht)
 • 1 ui
 • 3 tenen knoflook
 • 4 rijpe tomaten
 • 4 kleine aardappelen
 • 1 bouquet garni
 • 1 takje venkelblad (of een scheutje pastis)
 • ½ gram saffraandraadjes (of een snufje curcuma)
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • 5 cl droge witte wijn
 • 2 eetlepels olijfolie
 • zout en peper naar smaak

Voor de rouille:

 • 2 sneetjes pain de mie
 • 3 tenen knoflook
 • 1 Spaans pepertje (of een likje sambal)
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 1 theelepel saffraanpoeder
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • 3 eetlepels olijfolie

En verder:

 • geraspte kaas, zoals emmental of gruyère
 • geroosterde sneetjes stokbrood

Bereiding

Van de soep:

Vraag aan de visboer diverse verse soorten vis, zoals brasem, mul, poon, zeebaars, sardines, zeeduivel, wijting, kabeljauw enz. Laat ze schoonmaken voor zover nodig, of doe het zelf. Fruit in een grote pan de gesnipperde ui en de knoflook aan (niet te donker laten worden) in de olijfolie en blus af met de witte wijn.
Voeg een liter water toe. Breng aan de kook.
Pel de tomaten en snij ze in stukken, schil de aardappels en snij die in dunne plakjes. Voeg beide toe, evenals het bouquet garni en het takje venkel (of een scheutje pastis). Laat op laag vuur en onder af en toe roeren pruttelen tot de aardappels gaar zijn.
Voeg de saffraan, de tomatenpuree en de vis toe en laat alles doorsudderen tot de vis beetgaar is.
Giet de soep door een zeef in een ruime kom.
Hou een paar mooie moten vis apart, controleer ze op eventueel achtergebleven schubben of graten.
Pureer de rest van de vis in de keukenmachine en doe samen met de gezeefde soep terug in de pan. Breng op smaak met peper en zout.

Van de rouille:

Haal de korstjes van de sneetjes pain de mie en verkruimel het binnenwerk in de kom van de keukenmachine. Pers er de teentjes knoflook bij uit. Verwijder steeltje en zaadjes van het Spaanse pepertje en snij het fijn, of voeg een likje sambal toe. Doe er de overige ingrediënten bij. Mix alles tot een gladde pasta en doe over in een schaaltje.
Verwarm de soep voor het opdienen goed door en verdeel over de borden, dump in elk bord een paar mooie moten vis. Geef de rouille er apart bij, evenals de geraspte kaas en het geroosterde brood, en serveer er een gul glas fruitig wit bij.

4 gedachten over “Recept van de week: Bouillabaisse Marseillaise”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven