Vakantietip: prima eten in je eigen taal

vr 7 juli 2023

Door Raoul Douchemin

Voor zover ik weet, wordt de Franse taal althans op Nederlandse scholen niet of nauwelijks meer onderwezen. Geen wonder dat het voor veel toeristen geen makkie is in een Frans restaurant de menukaart te doorgronden of met de bediening dan wel de chef zelf een gesprek aan te knopen. En dus is het misschien een vorm van service aan de lezer, dacht ik, als ik hier eental adressen noteer van prima restaurants waar je gewoon met je Nederlands terecht kunt en onthaald wordt.

Overigens en misschien ter geruststelling: met het Engels van de Fransen gaat het steeds beter, zeker in de toeristische gebieden.

Var:

Chez Hugo, 4 rue de l’Hospice, Seillans, chezhugo.fr
Chef Hugo van Vliet, geboren in Arles, nam een kansloos restaurantje over dat hij tot het beste van dit populaire dorp (een van die plus beaux villages) omtoverde. Een vaak verrassende kaart.

L’Escapade, 2 rue Pierre Blanche, Les Soties-sur-Verdon, verdon-escapade.fr
Chef Imke Komrij is een volbloed Friese die al haar halve leven in Frankrijk woont. Haar restaurant, midden in het regionale Parc des Gorges du Verdon, biedt een seizoengebonden menukaart.

Le Temps de Cerises, 2 Place de la République, Fayence, restaurantletempsdecerises.fr
Het succesverhaal van patron-cuisinier Lodewijk Schröder. Beknopte kaart (soms zelfs nasi), vaak Nederlands op het aangename terras.

La Salle à Manger, 9 Place de la République, Flayosc, la-salle-a-manger.com
De zorgvuldige en creatieve keuken van de autodidacte Liesbeth Abbink, nooit een invuloefening. Het restaurant staat in de Gault&Millau gids. Haar echtgenoot Ronald regelt de bediening, samen met dochter Ilse.

Fromagerie Laitable, Bld. Jean Moulin, Flayosc, +33 7 69 33 56 54.
Niet in de eerste plaats een restaurant, maar veel meer dan een kaaswinkel annex wijnbar. Er kan goed gegeten worden en onderneemster Anne Boerkoel is vinoloog.

Alpes-Maritimes:

La Terrasse du 18, 424 Allée du Roi, Mougins, royalmougins.fr
In de schitterende ambiance van de fameuze golfbaan Royal Mougins (Nederlandse directie) is de keuken terecht toevertrouwd aan de Limburger Servé Vromen, onder meer opgeleid bij Beluga in Maastricht.

Le Vauban, 7 bis Rue Thoret, Antibes, levauban.fr
Het sfeervolle semi-gastronomische restaurant van Raymond en Jenny Cornelissen in la vieille ville van Antibes, vlak bij de haven.

Bouches-du-Rhône:

Du Côté des Olivades, 1 Chemin de l’ancienne voie ferrée, Paradou, ducotedesolivades.com
In het regionale Parc des Alpilles de bijzonder goede keuken van de bescheiden Vlaamse autodidacte Nancy Bourguignon, die ooit een brasserie in Halle runde.

Vaucluse:

La Fleur Bleue, Chemin du Sublon, Crestet, lafleurbleue.fr
Prachtige boerderij uit 1850, aan de voet van Mont Ventoux, de onbetwiste topkeuken van David Worm en de gastvrijheid van zijn vrouw Fiejette.

Auberge des Carrières, Ave. du Château/Place de la mairie, Les Tillades, aubergedescarrieres.com
Aan de voet van de Luberon, terras met uitzicht op het oude dorp, het verrassende restaurant van het jonge Vlaamse koppel Niels Lefèvre en Virginie Depoorter

2 gedachten over “Vakantietip: prima eten in je eigen taal”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven