Vakantietipje: de markt in Garéoult

wo 5 juli 2023

Door Rémi de Ridder

Elk jaar organiseert tv-zender TF1, veelal in samenwerking met lokale kranten, de uitverkiezing van de mooiste markt van Frankrijk. Regio’s en departementen dragen kandidaten aan, waarna het tv-publiek een keuze maakt.

Dit keer greep de markt van La Réole in de Gironde het goud, maar een eervolle 2e plaats was er voor die van Garéoult in de Provence Verte (Var), de kandidaat namens de regio Le Sud/PACA. Een paar jaar geleden ging de titel nog naar Sanary-sur-Mer (Var), toen ook genomineerd door de regio.

Verwelkomd door olijfbomen

En nu dus Garéoult (4.900 inwoners) op het ereschavot. Die omvangrijke markt op dinsdag mag er inderdaad zijn. Als je bij het stadje aan komt rijden, word je verwelkomd door olijfbomen zodat het niet verwonderlijk is dat het aanbod aan olijven en olijfolie op de markt aanzienlijk is. En er is natuurlijk veel meer: charcuterie, kazen, groenten, fruit, wijn en niet te vergeten veel vêtements.

Karakteristiek Provençaals

Om in de stemming te komen, leg je eerst aan in Café Paul, bar, pub, restaurant en nog zo wat, het trefpunt van de locals die er geen misverstand over laten bestaan dat ze trots zijn op hun markt. Ga je daarna het hoogbejaarde stadje met z’n straatjes en fraaie pandjes zo’n beetje verkennen, dan weet je binnen de kortste keren heel zeker dat je in een karakteristiek Provençaalse ambiance verzeild bent geraakt. Marseille is een uurtje rijden, Aix-en-Provence maar drie kwartier, die metropolen zijn in Garéoult ver weg.

Chapelle Saint-Félix

De oven is al 500 jaar oud

Neem op de Place Guelt zeker even een kijkje bij de openbare oven, de four banal, die al 500 jaar oud is en die twee keer per jaar nog gebruikt wordt. Of loop door naar de Chapelle Saint-Félix die je jammer genoeg alleen op afspraak van binnen mag bekijken.

Als het je er bevalt, er zijn twee schitterende wandparcoursen uitgezet: Au Coeur du Défence (6 km, 2,5 uur, hoogteverschil 250 meter) waar je onderweg geiten kunt tegenkomen, en Dans le Bois de Cavaillon (5 km, 2 uur, hoogteverschil 270 meter) met op de top van de Vallée de Cavaillon een subliem uitzicht.

Uit eten

  • Café Paul, 2 bld. Louis Bremond.
  • L’Estable, Zac le Tilleul D’Alfred.
  • Variations Autour du Thé, 9 place Jean Moulin.
  • Pietra Faci, Restaurant pizza & burger, Zac le Tilleul D’ Alfred.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven