Presse: Oproer-schade in cijfers * Inflatie beteugeld * Staatsschuld loopt op * Schapentrek werelderfgoed * 14 juli: vrees voor nieuwe rellen * Meer ‘zwartwerkers’ betrapt * Voordeliger boodschappen in Italië * Villa van Richard E. Grant te koop

vr 7 juli 2023

Categorieën:

Rellen-schade: torenhoge rekening

Frankrijk was deze week vooral druk met de schade die de rellen van vorige week heeft aangericht. Volgens de werkgeversorganisatie gaat het bij plunderingen en vernielingen van winkels om circa € 1 miljard. Het opknappen van bussen, trams en treinen gaat zeker € 20 miljoen kosten, er werden 5.662 auto’s in brand gestoken, de schade aan 1.050 overheidsgebouwen, 254 politiebureaus en gendarmerie-kazernes en 300 bankkantoren moet nog berekend worden.

Er zijn 3.354 mensen aangehouden van wie bijna 400 inmiddels via snelrecht tot gevangenisstraf zijn veroordeeld. Een bijkomend probleem is dat de Franse gevangenissen overvol zijn.

 

Geldontwaarding loopt terug

In juni bedroeg de prijsstijging van dagelijkse boodschappen in de supermarchés op jaarbasis 16,7%, in mei was dat percentage nog 0,75% hoger. Er zijn -als altijd- departementale verschillen: Var 15% (-0,3), Alpes-Maritimes: 15,45% (-0,2), Alpes-de-Haute-Provence: 16,14% (-0,06), Hautes-Alpes: 16,35% (-1,69), Vaucluse: 16,58% (-0,67), Drôme: 15,4% (-0,97).

 

Frankrijk in het krijt

In het eerste trimester van dit jaar is de Franse staatsschuld tot € 3.000 miljard opgelopen. Volgens Bruno Lemaire, minister van Financiën, nog niet echt een probleem, maar hij denkt wel over bezuinigen na.

 

Mondiale erkenning voor de transhumance

Al eeuwen trekken de herders met hun schaapskudde aan het eind van het voorjaar/begin van de zomer de koelere bergen in. Gewoon over de weg, dwars door de dorpjes. Die transhumance, zoals die schapentrek heet, was altijd reden voor grote dorpsfeesten. Nu worden de dieren veelal per vrachtwagen naar de bergen gebracht en dreigt het fenomeen van de transhumance uit te sterven. De Unesco heeft besloten dat die klassieke schapentrek voortaan tot het culturele werelderfgoed gerekend moet worden. In een aantal Provençaalse dorpen is het nog altijd feest als de schapen ouderwets hun route naar de koelte afleggen.

 

14 juli: wat staat er te gebeuren?

De autoriteiten vrezen een nieuwe uitbraak van de emeutes (oproer) op 14 juli, de nationale feestdag die verwijst naar de bestorming van de Parijse Bastille in 1789, officieel het begin van de Franse Revolutie. Enquêtes zouden leren dat 70% van de Fransen wil dat bij rellen het leger wordt ingezet en 49% wil dat er wordt gestopt met subsidies in en opknapbeurten van achterstandswijken. Die heten in Frankrijk quartiers sensibles (gevoelige wijken) of quartiers prioritaires (voorrangswijken). Ook 70% van de Fransen wil dat het volwassenen-strafrecht van toepassing wordt op minderjarigen. Er wordt bekeken of ouders strafrechtelijk vervolgd kunnen worden voor de wandaden van hun kinderen. Misschien ook illustratief voor de stemming in Frankrijk: een inzamelingsactie voor de familie van de motoragent die een 17-jarige doodschoot, de aanleiding van het oproer, bracht binnen 2 dagen € 1 miljoen op.

 

Zwart weken: € 66 miljoen aan boetes

In de regio Le Sud/PACA is werk gemaakt van de controles op het zogeheten travail dissimulé, zwart werken. Desbetreffende boetes leverden vorig jaar € 66 miljoen op, een plus van 20% ten opzichte van het voorafgaande jaar.

 

Voordelig grensoverschrijdend shoppen

Vooral inwoners van het departement Alpes-Maritimes steken graag de Italiaanse grens over voor hun dagelijkse boodschappen. In het zeer nabij gelegen Ventimiglia is het prijspeil gemiddeld 27% lager dan in Menton of Nice.

 

Te koop: de villa van een filmster

De Britse filmacteur Richard E. Grant (1957), vermaard om zijn rollen in onder meer Star Wars en Game of Thrones, heeft zijn villa in Aups (Var) te koop gezet. Twee jaar geleden overleef zijn echtgenote Joan Washington, om emotionele redenen wil hij van de overzichtelijke villa met zwembad in het truffeldorp Aups af. Vraagprijs: € 570.000.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven