Presse: Nieuwe regering * Elektra duurder * Hitte-records * ‘Burkini’ mag toch * Paardenkoets uit de gratie * Strengere verkeersmaatregelen * Verboden huwelijk * Nice is ‘groen’-kampioen * Champagne levert in * ‘Drugsfeest’ in Cavaillon * Ramptoerisme verboden * Brigitte Bardot in ademnood

vr 21 juli 2023

Categorieën:

Franse regering gewijzigd

President Macron heeft donderdag bekend gemaakt dat hij een paar veranderingen doorvoert in zijn ministersploeg. Première ministre Elisabeth Borne blijft op haar post, ofschoon een enquête zou uitwijzen dat 55% van de Fransen vindt dat ze vervangen had moeten worden. De voornaamste wijziging betreft de minister van Onderwijs. Dat is nu de voormalige regeringswoordvoerder Attali. Hij moet het lerarentekort zien op te lossen.

 

Prijsstijging elektra

De regering heeft aangekondigd dat stroom per 1 augustus 10% in prijs stijgt.

 

Zuid-Frankrijk zucht onder de hitte

Zoals elders in Zuid-Europa gaat ook Zuid-Frankrijk gebukt onder een aanhoudende canicule (hittegolf). Vooral in de departementen Var en Alpes-Maritimes werden hitte-records gebroken. In Le Luc en Mayons (Var) werd 40,7 graden gemeten, in Saint-Tropez 38 graden. ’s Nachts was het in Nice en Marseille 25 graden. Volgens Météo France blijft het zeker tot en met zondag extreem warm.

 

‘Burkini’ toch niet verboden

De Raad van State heeft een vonnis van het Tribunal administratif in Nice vernietigd dat een ‘burkini’-verbod van de gemeente Mandelieu-La-Napoule (Alpes-Maritimes) goedkeurde. Mensenrechten-organisaties tekenden protest aan tegen dat verbod, de Raad van State heeft hen in het gelijk gesteld. Een meerderheid van de Fransen (60%) is voor zo’n verbod.

 

Paardenkoets in de ban?

De dierenrechten-organisatie Fondation Brigitte Bardot wil dat toeristische ritjes met een paardenkoets in deze periode van hitte verboden worden.

 

Het moet veiliger op de weg

De regering wil dat drugsgebruik in het verkeer harder wordt aangepakt: wie onder invloed van drugs een auto bestuurt en daarop wordt betrapt, is voortaan meteen zijn/haar rijbewijs kwijt. Verder overweegt de regering een soort verplicht herexamen en keuring voor verkeersdeelnemers op leeftijd. Onderzoek wijst echter uit dat ouderen juist minder verkeersdoden veroorzaken. De 65-plussers zijn verantwoordelijk voor 16,9% van de dodelijke slachtoffers, 18-24-jarigen voor 19,3% en 25-34-jarigen voor 22,3%. Ouderen zouden minder en minder hard rijden.

 

Streep door een trouwerij

In Béziers (Languedoc) weigerde de burgemeester het huwelijk te laten voltrekken tussen een 23-jarige Algerijn en een 29-jarige Française. De potentiële bruidegom stond genoteerd als een OQTF (Obligation de Quitter la Territoire Française), hij moest het land verlaten. De burgemeester vreesde een truc om aan uitzetting te ontkomen. Dat is inmiddels toch gebeurd.

 

Nice ‘groen’-kampioen

Vanuit de lucht gezien is Nice de groenste stad van Frankrijk. Met een couverture arborée (bomen) van 33%.

 

Minder bubbels in de glazen

Na twee topjaren (na corona) met een verkoop van 326 miljoen flessen champagne verwacht de branche voor dit jaar een omzet van 314 miljoen flessen. In de eerste zes maanden werden er 77,7 miljoen bouteilles geëxporteerd, een min van 3,7%. In Frankrijk ging het om 48,1 miljoen (–6,3%).

 

Feest voor drugsgebruikers

In Cavaillon (Vaucluse), de stad die bekend is om zijn meloenen, organiseerden drugsdealers in alle openheid een groot feest voor hun cliënten. In een wijk van de stad zou door dealers de dienst worden uitgemaakt. De burgemeester heeft de regering om politieversterking gevraagd. Er is nu een peloton van de CRS  (Compagnie Républicaine de Sécurité) in Cavaillon gearriveerd.

 

Ramptoerisme verboden

De raadselachtige verdwijning uit de achteruit van zijn grootouders van de 2-jarige peuter Émile in Haute-Vernet (Hautes-Alpes) trok zelfs internationaal de aandacht. Vooralsnog ontbreekt elk spoor. Er kwam een soort ramptoerisme op gang, waarna de burgemeester besloot tot 31 juli de toegang tot zijn dorp voor niet-ingezetenen te verbieden.

 

Zorgen om Brigitte Bardot

Van de week haastten de pompiers zich naar de villa La Madrague van ex-filmdiva en nu dierenrechten-voorvechtster Brigitte Bardot (1934) in Saint-Tropez. De legendarische actrice verkeerde – mogelijk in verband met de hitte – in acute ademnood. Ze kon ter plekke worden behandeld, ze hoefde niet naar een hospitaal. Eerder dit jaar moest dat wel, ze had toen soortgelijke klachten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven