Presse: Natuurbranden-alert * Politie-staking * Belastingverhoging tweede huizen * Twijfel aan Macron * Record zeewater-temperatuur * Woningrenovatie duurder? * Meer of minder toeristen? * Groenten en fruit duurder * Kattenvilla in Cagnes-sur-Mer

za 29 juli 2023

Categorieën:

Vrees voor natuurbranden

Behalve op Corsica (Haute-Corse) waar 200 ha. verloren ging, valt het aantal natuurbranden in Zuid-Frankrijk tot nog toe relatief mee. Het heeft onder meer gebrand bij Bairols (Alpes-Maritimes, 60 ha.), Cagnes-sur-Mer (Var, 10 ha.) en Falicon (Alpes-Maritimes, 7 ha.). Uit voorzorg gold (en geldt soms nog) een toegangsverbod voor de massifs forestiers, bossen en ook de Gorges du Verdon waren een dag verboden gebied.


Politie in verzet

In Marseille worden vier agenten verdacht van grof geweld bij een arrestatie, een van hen werd in voorlopige hechtenis genomen. Dar was het sein voor zijn collega’s in Marseille om zich massaal ziek te melden, een actie die door politiemensen in andere delen van het land werd overgenomen. Of ze besloten geen bekeuringen meer uit te schrijven. Ze werden min of meer gesteund door een van hun hoogste bazen die meent dat een niet veroordeelde agent niet in de gevangenis mag worden gezet. Een spontane inzameling voor steun aan de vastgezette agent leverde binnen een dag € 30.000 op. President Macron bemoeide zich ermee: alle support voor de politie, maar niemand staat boven de wet en justitie moet zijn werk doen. Politie-vakbonden eisen nu een speciale regeling voor agenten die ergens van verdacht worden en minister Dermanin (Binnenlandse Zaken) wil dat de actievoerende agenten weer gewoon aan het werk gaan. Anders komt de openbare orde in gevaar.


Meer belasting voor tweede huizen

In door de regering aangewezen gemeenten hebben de burgemeesters het recht de taxe d’habitation voor résidences secondaires naar eigen inzicht al dan niet te verhogen. De lijst van die gemeenten is nu aanzienlijk uitgebreid, bijvoorbeeld in de Var zijn er 84 bij gekomen. De regeling beoogt bij te dragen aan een vermindering van het huizentekort en leegstand in vooral toeristische communes. In de Alpes-Maritimes is 21,3% van alle huizen een tweede woning, in de Var 22,2%.


Geen vertrouwen in Macron

Een enquête zou uitwijzen dat 70% van de Fransen er geen vertrouwen in heeft dat president Macron de openbare orde kan herstellen.


Geen frisse duik

Afgelopen maandag kon je een frisse duik in de Méditerranée gevoeglijk vergeten. De temperatuur van het zeewater was naar 28,7 graden opgelopen, een record. Het vorige dateert met 28,2 uit augustus 2003.


Je huis opknappen duurder?

De regering komt geld tekort en een van de maatregelen waaraan gedacht wordt, is verhoging van de TVA (BTW) bij renovatie van woningen. Die is nu nog 10% en zou 20% moeten worden. Voor milieubesparende investeringen in huizen zou de TVA op 5,5% gehandhaafd blijven.


Toerisme: kan de Côte het nog aan?

Ze noemen het surtourisme en in Zuid-Frankrijk speelt de vraag of men de grote stroom toeristen – mede met het oog op het milieu – ook in de toekomst nog wel aan kan. Voor cruiseschepen is de Côte d’Azur de tweede bestemming van de wereld en 50% van de mondiale vloot aan jachten legt er aan. Maar het toerisme biedt 75.000 mensen directe werkgelegenheid en is goed voor 15% van het regionale bruto product.


Duur uit op de groenteafdeling

Groenten en fruit zijn nu gemiddeld 16% duurder dan een jaar geleden. Wortelen stegen het meest in prijs (+60%), uien (+50%), kersen en bananen (+30%) en appels (+20%). Per 1 januari stijgen postzegels met 11,20% in prijs. Maar wie schrijft er nog een brief?


Kattenvilla van € 1,5 miljoen

In Cagnes-sur-Mer (Alpes-Maritimes) heeft een erflater die anoniem wil blijven een villa van 300 m2 in het centrum van de stad ter waarde van € 1,5 miljoen nagelaten aan de Arpa (Alliance pour le respect et la protection des animaux), dierenbescherming dus. Maar onder één voorwaarde: de villa moet een centre d’acceuil (opvangcentrum) voor katten worden. De alliantie weet nog niet hoe aan die voorwaarde voldaan moet of kan worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven