Presse: Zwarte Zaterdag * Parijse boekenstalletjes moeten wijken * Gevangenissen overvol * Kassabon alleen op verzoek * Crime-city Marseille * Schooluniform verplicht? * Benzine weer duurder * Weekeinde vol brandgevaar * Elektro-factuur: plus 10% * Warm zeewater * Afval uit het autoraampje * Klantenselectie in Saint-Tropez

vr 4 augustus 2023

Categorieën:

Autoroutes: druk en gevaarlijk

Ook morgen (5 augustus) is door verkeersinformatiedienst Bison Futé aangewezen als een Zwarte Zaterdag, ‘Parijs’  gaat op vakantie, vandaar. Vorige week zaterdag (ook zwart) ging het om ruim 1.100 km files. Op die tol-snelwegen neemt de verkeersveiligheid ondertussen af. In 2022 vielen er op die autoroutes 188 dodelijke slachtoffers, een stijging van 43% ten opzichte van een jaar eerder. Ze kwamen om het leven bij 167 dodelijke ongelukken, 34 meer dan in 2021. Alcohol, drugs en vermoeidheid zouden bij veel van die ongelukken een rol hebben gespeeld.


Boekenstalletjes weg voor de Spelen

Eén van de toeristische topattracties van Parijs, de boekenstalletjes langs de Seine, moet volgend jaar weg vanwege de Olympische Spelen. Ze benemen het sportpubliek het zicht op de rivier waar zich van alles gaat afspelen. De kiosken worden verplaatst naar wat een eind verderop een soort tijdelijk stalletjes-dorpje moet worden. De eigenaren zijn woest en wijzen erop dat hun bouquinistes soms wel meer dan een eeuw oud zijn, die kun je niet zomaar even verplaatsen. Ze hebben aangekondigd elke medewerking te weigeren.


Record aantal gevangenen

Op 1 juli zaten er 74.513 mensen in Franse gevangenissen. Een recordaantal, een jaar eerder waren dat er ruim 2.500 minder. Er zijn in de prisons 60/666 plaatsen beschikbaar. De overbevolking is nu opgelopen naar 122,8%, was 118,7%. In de Huizen van Bewaring bedraagt de surpopulation inmiddels 148,28%, er wachten daar onder anderen ruim 20.000 mensen op hun proces. Mensenrechtenorganisaties en ook de Raad van Europa noemen de situatie in Franse gevangenissen onmenselijk en onhoudbaar. Er worden in Frankrijk nu 15.781 mensen via een elektronische enkelband in de gaten gehouden.


Kassabon aan banden

Sinds 1 augustus krijg je in de Franse supermarchés en andere winkels alleen nog een kassabon als je daarom vraagt. De maatregel beoogt papierverspilling zoveel mogelijk te beperken.


Weer meer geweld in Marseille

Sinds 1 januari zijn bij – meestal – drugsgerelateerde gewelddadigheden in Marseille 29 mensen om het leven gekomen. Over heel 2022 stond de teller op 31 dodelijke fusillades. De inzet van veel extra politie lijkt niet voor een ommekeer te hebben gezorgd.


Uniform gekleed in de klas

De nieuwe minister van Onderwijs is voorstander van het schooluniform, althans als de onderwijsinstelling en de ouders van de leerlingen het daarover eens zijn.


Duur uit aan de pomp

De autobrandstofprijzen in Frankrijk zijn weer terug op het hoge niveau van drie maanden geleden. Zou te maken hebben met de gestegen prijs van ruwe olie. Bij de supermarktketen Leclerc kan tot eind augustus in de weekeinden tegen kostprijs getankt worden.


De wind weet van geen ophouden: brandgevaar!

In Zuidoost-Frankrijk is het dit weekeinde iets minder heet, maar het gaat niet regenen en de beruchte winden mistral en tramontana blijven bijzonder actief. En dus waarschuwen de autoriteiten voor een extreem hoog risico op natuurbranden. Vooral in de departementen Var, Bouches-du-Rhône, Vaucluse en Gard is de situatie extreem  gevaarlijk en geldt er voor een aantal natuurgebieden een toegangsverbod.


Onderhoud kerncentrales: stroom duurder

Zoals hier eerder bericht is stroom in Frankrijk sinds 1 augustus 10% duurder. Op de achtergrond speelt dat een aantal nucleaire elektriciteitscentrales vanwege onderhoud zijn stilgezet. Om dezelfde reden moest Frankrijk In 2022 voor € 7 miljard stroom importeren.


Méditerranée: record absolu

De gemiddelde temperatuur van het water in de Méditerranée ter hoogte van de Zuid-Franse kust was deze week 28,4 graden. Volgens deskundigen een absoluut record. Voor de kust van het departement Var was het zeewater iets minder warm dan dat bij de stranden van de Alpes-Maritimes. De verwachting is dat die temperatuur volgende week iets zakt.


Gooi gewoon maar uit het raampje

Een enquête zou uitwijzen dat 25% van de Fransen afval en andere rommel onderweg gewoon maar uit het autoraampje gooit. Dat zou een oorzaak van natuurbranden kunnen zijn.


Saint-Tropez: geen geld, geen plek

Als je bij een aantal restaurants in Saint-Tropez wilt reserveren, wordt eerst nagegaan hoe je te boek staat. Was je bij je vorige bezoek geen ‘big spender’ en gaf je maar een kleine fooi, dan krijg je te horen: complet, vergeet je reservering maar. Men heeft liever wat meer ‘well-to-do’ cliënten in huis. De burgemeester van Saint-Trop heeft zijn afschuw uitgesproken over deze vorm van ‘apartheid’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven