Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Door Renée Vonk-Hagtingius

Morgen is het weer zover: zwarte zaterdag. De beruchte chassé-croisé, het filegeweld dat half Frankrijk lam legt als de juilletistes en de aoûtiens elkaar onderweg kruisen. De horden die hun vakantie erop hebben zitten keren terug naar huis, de verse aanvoer begint aan een welverdiend congé. En alles en iedereen komt elkaar tegen op het vliegveld, op het treinstation en vooral op de snelweg. Met als resultaat oeverloos lange wachtrijen, honderden kilometers file, vele verkeersongevallen en ontelbare gestreste reizigers. Het idee dat je ook een dagje eerder of later op pad kunt gaan, of gewoon dat hele weekeinde zou kunnen vermijden, is blijkbaar ondenkbaar voor de kuddegeest. Snap ik ook wel, je wilt je héle vakantie volop uitbuiten. En jawel, ik heb makkelijk praten: ik wóón in een vakantieland, op een door velen begeerde vakantiebestemming in zo ongeveer het mooiste stukje van Europa. Ik hoéf niet op reis om vakantie te vieren. Als ik de deur uitstap voor een lekkere lunch in de tuin is dat al vakantie genoeg. Nadeeltje: na die lunch moet ik doorgaans gewoon weer aan het werk, dus we houden het een beetje beknopt. Maar heej, ik heb wel heel leuk werk, dat dan weer wel.

Ingrediënten

 • 16 grote gamba’s, rauw
 • 2 rijpe avocado’s
 • 2 zoetzure appels
 • 8 kerstomaatjes
 • 1 citroen
 • ½ bosje platte peterselie
 • olijfolie
 • zout en peper

Bereiding
Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snij ze in blokjes of schijfjes. Haal de pit uit de avocado’s, schil ze en snij het vruchtvlees ook in blokjes of schijfjes. Snij de peterselie fijn. Ontkop en pel de gamba’s, maar laat het staartje zitten. Snij met een scherp mesje de rug in en trek het zwarte darmkanaal eruit. Laat een scheutje olijfolie in een koekenpan heet worden en bak de gamba’s snel aan twee kanten gedurende een paar minuten tot ze roze zijn. Laat ze afkoelen. Pers de citroen uit, doe het sap in een ruime kom, met een eetlepel of vier olijfolie en peper en zout naar smaak, en klop alles met een vork tot een smeuïge vinaigrette. Doe er de avocado’s en appels bij, meng alles goed door elkaar en verdeel over vier diepe borden. Strooi er wat peterselie over en leg de gamba’s er bovenop. Serveren met stokbrood en een mooi glas wit of rosé. En kijk intussen met een schuin oog naar de filemeldingen: smullen.

3 gedachten over “Gamba’s chassé-croisé”

 1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

  Dank je wel zeg, wat aardig van je. Ik leef met je mee, ik zou echt niet meer in NL kunnen aarden na zo’n 28 jaar Zuid-Frankrijk. Hou je goed, en droom! Dat vestingplaatsje, is dat Bourtange?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven