Vacances studieuses

vr 4 augustus 2023

Categorieën: , ,

Door Peter Hooft

Werd ik wel vrolijk van, dat bericht op tv dat de Franse regering op vakantie is. Hoezo? dacht ik eerst, er valt hier en daar nog wel wat op te lossen dan wel te regelen en zo’n vooral anti-Frans staatsgreepje in Niger is er nog even gauw bijgekomen. Maar zoals zo vaak vergiste ik me weer in Frankrijk en de Fransen. De regering heeft helemaal geen vrijaf, het idee! Terwijl de rest van de bevolking, voor zover ze dat nog betalen kunnen, lekker ontspannen op een strand, aan een meer of ergens in de bergen flierefluit, zijn de ministers veroordeeld tot een wat ze noemen een vacances studieuses. Niet te verwarren met echte vakantie natuurlijk.

Even weg uit dat Parijs

Nou kan het nooit kwaad als wie dan ook zich des zomers in wat dan ook verdiept, maar althans in mijn omgeving is er echt geen enkele Fransoos die ook maar een tiende van een seconde gelooft dat de dames en heren ministers nu over studieboeken gebogen zitten. Vacances studieuses, ik vind het knap bedacht, maar die leugen is trager dan een invalide slak. Prima dat die mensen een paar weken uit dat alles betuttelende Parijs weg zijn en heel even rondneuzen in het echte Frankrijk dat er wél toe doet, maar alleen een ongelovige thomas in het kwadraat fantaseert dat de première ministre dezer dagen in haar badpak nog eens naar de grondwet kijkt. Wat volgens mij eigenlijk wel zou moeten, maar de canicule, de hittegolf, inspireert tot de keuze voor een heel andere route. Mme Borne schijnt hier in de buurt te verblijven, hopelijk doet ze niet aan BBQ en heeft ze in het verre Parijs al via de fax gehoord dat die maaltijd-verruïnering in ons departement voorlopig verboden is. ’t Zou wat wezen, de minister-president die door een barbecue de halve Var in de hens zet.

De kosten van een méditerraan baantje trekken

Ondertussen is de president ook en alweer met vakantie in Fort Brégançon in Bormes-les-Mimosas (Var), het presidentiële zomerverblijf. Hij is er volgens de roddelmedia met de kinderen en kleinkinderen van zijn echtgenote Brigitte, er moest daarom nogal geklust worden aan het interieur van het fort, ooit door De Gaulle geannexeerd als zomerresidentie. Had ie meteen spijt van, wegens te warm weer en te korte bedden.

President Macron heeft er een zwembad ‘hors sol’ laten aanleggen, maar hij en zijn gezin willen af en toe toch ook in zee zwemmen. Dat kan, maar dan moet de toch al tomeloze beveiliging een tandje extra bijzetten. Scheepvaart op afstand, duikers op zoek naar explosieven, dat soort dingen. Geen idee of het waar is, misschien door de politieke oppositie onder de aandacht gebracht, maar er zou uitgerekend zijn dat een méditerraan baantje trekken door de familie Macron iets van € 60.000 kost. Wie weet, fiscaal aftrekbaar als ‘studiekosten’? Zal wel niet aan de orde zijn, de Fransen betalen gewoon als de boven hen gestelden – desnoods op zee – tijdelijk in boekenwurmen zeggen te veranderen.

Eigenaardige mensen, die Fransen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven