Vakantietip: tóch even naar Rusland?

do 10 augustus 2023

Als je toch in Nice bent, kun je – ondanks die vreselijke oorlog – toch best even een kwartiertje naar Rusland. De Russisch-orthodoxe kathedraal Saint-Nicolas in Nice is na een restauratie die twee jaar duurde, weer voor het publiek toegankelijk. De kathedraal is de grootste orthodoxe buiten Rusland en geldt als een van de mooiste.

Hoezo een Russische kerk in Nice? Nog een heel verhaal. In de 19e eeuw bracht de tsarenfamilie de winters in Nice door, toch iets warmer dan in Sint-Petersburg. In 1865 overleed de Russische kroonprins in Nice waarna zijn vader, tsaar Alexander II, Villa Bermond kocht, het vaste logeeradres van de familie. Plus de omliggende sinaasappelplantages. En hij liet alles met de grond gelijkmaken. Om er een kapel ter nagedachtenis aan zijn zoon te laten neerzetten. In die tijd woonde er een grote Russische gemeenschap aan de Côte d’Azur en in 1903 werd het plan opgevat een ‘eigen’ kathedraal te bouwen. In 1908 vaardigde tsaar Nikolaas II een oekaze (proclamatie) uit: de kerk en het omliggende terrein zouden Russische staatseigendom zijn, de Russische culturele associatie aan de Côte d’Azur werd als huurder aangewezen. In 2005, toen het huurcontract met die associatie afliep, legde ‘Moskou’ beslag op de kerk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven