Ploeteren in de wijngaard

wo 23 augustus 2023

Categorieën: , ,

Door Rémy de Ridder, foto’s: Nicolas d’Arty

Het is zover, iets vroeger dan ‘normaal’, maar er kan en moet geoogst worden. Het vaak als romantisch verkochte idee van de druivenpluk in augustus/september en de technologie van de academisch gevormde vinologen vertellen allerminst het hele verhaal als je een glaasje Provençaalse rosé naar je lippen transporteert. De wijnbouw is een slopend vak waarmee je permanent bezig bent en dan moet je ook nog maar hopen dat het weer een beetje meewerkt.

Heuvelop, heuvelaf rijgen de wijngaarden zich aaneen. De coöperatie van wijnboeren van Les Caves de l’Amiral in Entrecasteaux in de Var is goed voor tegen de tweehonderd hectares aan wijngaarden. Al generaties lang wordt de ‘cooperative’ bestiert door de familie Giraud. Ze wordt bijgestaan door een hecht clubje harde werkers uit het dorp dat al jaren samenwerkt. Sandra Jaouen is er eentje van.

‘Snoeien en opbinden’

Sandra (middenvoor op de beginfoto): ‘Het werk in de wijngaard gaat echt het hele jaar door. Van december tot maart is het snoeien, in april volgt het opbinden van de nieuwe scheuten, het terugsnoeien van de knoppen doen we in mei/ juni/juli, in augustus is het relatief rustig, met wat kleine klusjes en dan volgt eind augustus/ begin september de vendange (oogst). Daarna krijgen de ranken rust om hun blad te verliezen, ongeveer van november tot december.’

‘Je moet je erop kleden!’

Sandra: ‘Op dit werk moet je je echt kleden, en je moet het niet erg vinden om vroeg op te staan. In de winter kan het flink koud zijn. Maar tijdens het voorjaar en de zomer is het heet. Dan begin- nen we om half acht en houden we er om half twaalf mee op, daarna is het niet meer te doen. Dus na een gezellig aperitiefje tussen de wijnranken lunchen we met z’n allen en dan gaan we naar huis.’

‘Afhankelijk van elkaar’

Sandra: ‘Het is hard werken maar het is ook prachtig werk. We hebben een hele leuke ploeg bovendien. En fijn is dat je elkaar door en door kent, want je bent best afhankelijk van elkaar. Tuurlijk zou het best fijn zijn als er wat extra mensen bij kwamen, want het is echt heel veel werk, zo’n groot aantal hectares. Maar die zijn bijna niet te vinden. Ja, seizoenarbeiders misschien, maar die moet je eerst opleiden en na de oogst zijn ze weer weg.’

‘Altijd weer dat weer!’

Sandra: ‘Alles hangt samen met het weer. Regen, zon, warmte, vrieskou: als het vroeger of later in het seizoen komt, of als het onverwacht is, dan moet je daar rekening mee houden. En aan de slag als je het niet had verwacht. Bovendien gaat het onderhoud van de wijngaard, ploegen, mesten, grond omwoe- len, onkruid wieden, gewoon het hele jaar door.’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven