Meer of minder toeristen?

vr 25 augustus 2023

Categorieën: , ,

Door Peter Hooft

Serieuze paniek in toeristische kring: we hebben in Zuid-Frankrijk blijkbaar wat minder vakantievolk over de vloer gehad dan gehoopt en dat wordt als een mega-probleem beleefd. Niet door mij hoor, ik doe elke zomer een natte vinger-onderzoekje bij mij in de buurt en ik heb dit jaar alleen dat vervelende Parijse gezin met die dikke Peugeot 5008 niet zien komen opdagen en zo’n ‘inclusief’ Nederlands vriendenpaar met enig kroost uit diverse bronnen belde af. Volgens mijn berekening is het toerisme met hooguit 2% teruggelopen, maar Fransen kunnen niet tellen en die schreeuwen nu dus moord & brand over een min van misschien wel 10%. De branche van zon en zee in zak & as.

Ze weten de weg niet

Ik ben in beginsel geen fan van toeristen. Niet echt verwijtbaar, maar ze weten in allerlei opzichten de weg niet. Dat leidt niet alleen tot irritatie op de smalle en kronkelige routes départementales, maar even goed in de supermarchés en op de terrassen waar ze omstreeks midi nog een café au lait verlangen in plaats van een pronte pastis.

En ik weet niet wat dat is, maar ik geloof dat toeristen nogal vaak lawaai maken. In de sfeer van zinloze onderzoekjes scoort Frankrijk altijd goud, maar bij mijn weten hebben de beroeps-enquêteurs van de faculteit raar menselijk gedrag dit item nog niet aangedurfd.

Wel vijf redenen

Ondertussen heeft een of andere club van Offices du tourisme alvast een bom duiten gespendeerd aan een vast heel gedegen onderzoek. De inzet van tweebenige speurhonden naar het antwoord op de vraag waarom er toeristen afhaakten.
Gelukkig werd ik niet lastig gevallen, want anders had ik broodroof gepleegd op die onderzoekers. Ietsie-pietsie van een min of meer functionerend verstand en je roept zonder verder peinzen dat er wel vijf redenen zijn waarom de vacanciers het zuiden van Frankrijk – althans dit jaar – maar liever mijden.

Alarmerende berichten over de aanhoudende hittegolf, het risico op verwoestende natuurbranden, de soms torenhoge prijzen, dat recente gedoe van sociale onrust met straatrumoer, blokkades en plunderingen, en verder is het te druk.

Medelijden met de vakantie-industrie

Ik koester zelden medelijden met Frankrijk en de Fransen, maar de toerisme-entrepreneurs zitten natuurlijk wel met hun handen onder hun alpinopet. Tegenover klimaatverandering,  eventuele natuurbranden en rellen, staan ze machteloos.

Dat het hier relatief peperduur is, zal altijd wel zo blijven. Heb je nog hun grootste probleem: hoe trek je meer toeristen door er minder welkom te heten? Er wordt vast een heel onderzoek van meningpeilers op losgelaten, het desbetreffende rapport zal in eindeloze vergaderingen besproken worden.

Volgend jaar, als …

En dan is er volgend jaar natuurlijk ineens geen hittegolf, zijn er geen grote natuurbranden en rellen en zijn de prijzen niet nog verder verhoogd. Ik verheug me alvast op zo’n zomer in 2024. Al hangt er dan sûr & certain weer meer vreemd volk rond dan dan dit jaar. Ik zal me erbij neerleggen en eerst iedereen een hand geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven