Presse: Météo: hittegolf voorbij * Taxe foncière omhoog * Nieuw corona-virus * Huismerken populairder * Drugsgeweld neemt toe * Verplegers lopen weg * Minder toeristen * Geen belastingverhoging * Max Verstappen gesnapt

vr 25 augustus 2023

Categorieën:

Het wordt koeler

Volgens Météo France is de canicule (hittegolf) vanaf vrijdagavond in het hele land wel zo’n beetje voorbij. Staat tegenover dat er gewaarschuwd wordt voor hevig onweer en regen in tal van delen van het land.


Huiseigenaren de pineut 

De taxe foncière, de gemeentelijke onroerend goed-belasting voor huiseigenaren, stijgt met 7,5%. Volgens het nationale kadaster is de huizenwaarde met gemiddeld dat percentage gestegen. Gemeenten bepalen zelf of ze hun taxe foncière al of niet verhogen. Als ze dat niet doen, betaal je als huiseigenaar toch 7,5% meer. Bijvoorbeeld in Parijs is die taxe – inclusief die 7,5% – naar 59% verhoogd.


Moeten we weer aan de mondkapjes?

Er is een nieuwe variant van het corona-virus ontdekt dat men Eris noemt. Er zijn in Frankrijk nog niet heel veel besmettingsgevallen. Maar Aurélien Rousseau, volksgezondheid-minister, sluit niet uit dat er in de herfst weer een mondkapjes-verplichting komt.


Bezuinigen op de boodschappen

Prijsstijgingen, inflatie, de Fransen kiezen in de supermarchés steeds vaker voor zogeheten ‘huismerken’. Onderzoek zou uitwijzen dat de omzet van die merken een plus van 4,2% hebben beleefd, terwijl de A-merken 7, 3% inleverden.


Oorlog tussen drugsbendes

Nogal veel nieuws in Frankrijk werd deze week beheerst door de dood een 10-jarig kind in Nîmes (Gard), zeer waarschijnlijk het onbedoelde slachtoffer van een soort ‘vergismoord’. Een paar dagen later werd er in Nîmes iemand van 18 jaar doodgeschoten, slachtoffer van een bende-oorlog in het drugsmilieu. Het houdt niet op met de onderlinge afrekeningen in die kringen. In bepaalde quartiers in Marseille, Nice, Avignon, Lyon, Cavaillon en andere steden en stadjes is het gevaarlijk als je er komt.


Verpleegkundigen stoppen ermee

De situatie in de Franse hospitalen is zorgelijk. Onderzoek leert dat bijna één op de twee verpleegkundigen het na een loopbaan van 10 jaar voor gezien houdt. Gering salaris, hoge werkdruk en arbeidsomstandigheden doen die mensen ertoe besluiten elders werk te zoeken.


Toerisme valt tegen

Vooral het departement Var is in choc door het tegenvallende aantal toeristen dat deze zomer voor Zuid-Frankrijk heeft gekozen. Toeristen haken af vanwege de hittegolf, angst voor natuurbranden, de hoge prijzen, de sociale onrust én de drukte van andere toeristen.


Geen belastingverhoging

Minister Bruno Lemaire (Financiên en Economische Zaken) heeft opnieuw toegezegd dat er ondanks begrotingstekorten geen verhoging van  de (inkomens-) belasting zal komen. President Macron heeft voorafgaand aan verkiezingen altijd gezegd dat hij belastingen, ongeveer de hoogste in Europa, zou verlagen.


Max Verstappen te hard

Dit weekeinde gelden op het circuit van Zandvoort andere regels, maar Max Verstappen reed dezer dagen op de A8 in zijn Aston Martin Valkyrie waarvoor je in de winkel – naar men zegt – iets van € 2,7 miljoen neertelt. Bij de tunnel Nice-Nord reed de in Monaco woonachtige coureur à vive allure zoals dat in het Frans heet, 124 km/uur bij een toegestane maximumsnelheid van 90 km/uur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven