Recept van de week: gevulde vijgen

do 31 augustus 2023

Door Renée Vonk-Hagtingius

De 26e editie van het jaarlijkse Fête de la Figue in Solliès-Pont (Var) het afgelopen weekeinde gemist. Het weer stond me niet aan, regen en mistral. Maar ik ben wel degelijk een fan van de vijg, als je dat zo kunt zeggen. In mijn tuin staat precies één vijgenboompje, waarom weet ik ook niet, maar het is me nog nooit gelukt er een vrucht van te plukken. Elk jaar zijn de vogels me te vlug aan wat ik ze overigens graag vergeef. Want zij kunnen niet naar de markt of de winkel en ik wel.

Was er niet bij, maar het zou zijn dat ze rond 9000 voor Christus al vijgen hadden, ergens in het zuidwesten van Azië. Wij aan de Méditerranée een tijdje later. Je hebt ze nu in allerlei varianten en verschillende schildkleuren: wit, groen, rood en donkerpaars. Hoezo dat, weet ik ook al niet.

Ik vind vijgen mooi, zelfs wel een beetje elegant, delicaat van smaak en wat me het meest boeit, is dat je ze bij zoete én hartige gerechten kunt inzetten. Dat ze ook nog gezond zijn, is mooi meegenomen. Kijk maar even of mijn idee voor gevulde vijgen je wat lijkt.

Ingrediënten

  • 12 verse vijgen
  • 1 bakje verse geitenkaas
  • handje zeer fijn gehakte walnoten, of pistachenootjes
  • wat verse tijm (of gedroogd)
  • 2 eetlepels vloeibare honing
  • 2 eetlepels balsamico-azijn
  • 2 theelepeltjes mosterd
  • olijfolie
  • zout en peper
  • facultatief: wat snippertjes parmaham of gerookte zalm

Bereiding

Hak de wal- of pistachenootjes fijn. Meng in een kom de honing en de mosterd door elkaar, voeg de balsamico-azijn toe en roer goed door. Klop er beetje bij beetje wat olijfolie erdoorheen tot er een soort van mayonaise ontstaat. Voeg peper en zout naar smaak toe. Vork de geitenkaas los en meng die door de mayonaisesaus; mag best brokkelig blijven. Snij de vijgen in vieren in, zodat ze mooi openvallen maar aan de onderkant nog wel vast zitten. Verdeel het kaasmengsel erover, bestrooi met wat tijm en het notenhaksel, en serveer. Wat ook kan: er nog wat snippertjes parmaham of gerookte zalm aan toevoegen. En wat ook nog kan: de oven voorverwarmen op 200 graden, de gevulde vijgen in een ingevette ovenschaal zetten en ze in het midden van de oven een minuutje of 5 oppiepen. Geef er een paar blaadjes groen bij, een stukje brood en een lekker glaasje naar keuze.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven