Presse: Het wordt weer heet * Prijsplafond benzine * Nationale staking * Steeds meer immigranten * Drugsconsumenten harder aanpakken? * Kledingstuk verboden * Inflatie loopt op * Protest tegen golfbanen * Belgen laten het afweten * Hameau te koop * Michel Sardou naar de Côte d’Azur

vr 1 september 2023

Categorieën:

Nieuwe ronde hittegolf

Météo France voorspelt een grande retour de la chaleur, vanaf dit weekeinde en de eerste helft van volgende week. In het hele land bovengemiddelde temperaturen, in het zuiden tot 38 graden.


Benzine à € 1,99 per liter

Total Energies heeft een prijsplafond voor autobrandstof aangekondigd: tot het eind van het jaar zal een liter benzine of diesel bij de Total-tankstations niet duurder zijn dan € 1,99.


Nationale staking op 13 oktober

De vakbonden roepen op tot een nationale staking op 13 oktober. De organisatoren zien daarin een verlenging van het protest tegen de pensioenhervorming. Ze eisen hogere lonen, die op termijn leiden tot hogere pensioenen.


10% van de bevolking is immigrant

Het Institut Montaigne heeft uitgerekend dat nu 10% van de Franse bevolking uit immigranten bestaat. Men voorspelt dat de Franse bevolkingsgroei vooral van immigranten zal komen.


Consumenten de oorzaak van het drugsgeweld?

In veel Franse steden neemt het drugsgerelateerde geweld toe, bij onderlinge bende-oorlogen vallen steeds meer slachtoffers. Politie en justitie komen handen en geld tekort. Een enquête zou uitwijzen dat 75% van de Fransen een hardere aanpak van drugsconsumenten wil, onder jongeren tussen 18 en 24 jaar zelfs 85%. Het idee is dat minder vraag tot minder aanbod leidt.


Schoolverbod voor een japon

De minister van Onderwijs heeft besloten de abaya op scholen te verbieden. Dat is een kledingstuk dat het hele lichaam bedekt, behalve het hoofd. De minister ziet in de jurk een islamistisch symbool en die zijn vanwege de laïcité (scheiding tussen kerk en staat) onder meer in het onderwijs verboden. Tegenstanders van het besluit vinden de abaya gewoon een jurk die nu toevallig in de mode is. Zie ook de column van Peter Hooft.


Boodschappen iets betaalbaarder

In augustus bedroeg de geldontwaarding ten opzichte van dezelfde maand in 2022 4,8%. In juli was dat cijfer nog 4,3%. Die stijging is voornamelijk te wijten aan de verhoging van de elektra-prijs met 10% sinds 1 augustus. In de winkels liep de inflatie iets terug. Verswaren in augustus 9,1% duurder dan een jaar geleden, in juli nog 10,6%. Andere voedingsmiddelen waren in de afgelopen maand 11,5% duurder, in juli 13%.


Sécheresse en het water voor de greens

In het departement Bouches-du-Rhône hebben ruim 25 milieugroeperingen bij de golfbaan Château de l’Arc in Fuveau geprotesteerd tegen het besproeien van de greens in een periode van alarmerende sécheresse (droogte). Ook elders wordt bij nijpend watertekort kritisch naar de golfbanen gekeken.


Waar bleven de Belgen?

De toeristenindustrie aan de Côte d’Azur die al eerder vaststelde dat er dit jaar minder vakantiegangers waren dan gehoopt en verwacht, heeft uitgerekend dat van de buitenlanders vooral de Belgen het lieten afweten. La Belgique plus timide, heeft men genoteerd. De campings kijken volgens de cijfers van de branche enigszins beteuterd op het hoogseizoen terug, evenals de restaurants. In de hotelsector scoorden juist de dure adressen wel heel goede resultaten. In toeristische kring denkt men dat de Côte d’Azur het slachtoffer is van zijn eigen succes, en tevens van de hoge temperaturen.


Heel hameau te koop

In Luxemix-les-Bains (Haute-Saône, bij Versoul) staat een hameau (ongeveer gehucht) te koop. Een heel imposante woning plus een fabriek met daaromheen een aantal arbeidershuisjes, waarvan 35 geschikt voor landbouw. Op een terrein van 67 ha. Vraagprijs: € 2 miljoen.


Michel Sardou kiest voor het zuiden

Chansonnier Michel Sardou (75), buiten Frankrijk vooral bekend vanwege zijn Lac du Connemara, heeft zijn oog laten vallen op een pand op Cap Béant bij Bormes-les-Mimosas (Var). Vlakbij het presidentiële buitenverblijf Fort Brégançon en het huis van de schoonmoeder van ex-president Sarkozy die daar vaak logeert. Vorige week was Sardou in de media heel boos omdat Lac de Connemara tijdens een congres van de rechtse politieke partij Les Républicains werd afgespeeld. De zanger wil niet bij de politiek betrokken raken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven