Vraag & antwoord: droomhuis in Frankrijk gevonden, wat nu?

do 7 september 2023

Sietze Jan Dijkstra is advocaat en notarieel jurist.
Contact: Zuid-Hollandlaan 7, 2596 AL Den Haag, +31 (0)70 240 08 75
frankrijkadvocaat.nl

Door de Frankrijk Advocaat

Vraag: Ik liep tijdens mijn heerlijke vakantie in Frankrijk tegen een droomhuis aan. Ik heb de eigenaar gesproken die me naar zijn makelaar door verwees. Voor ik een volgende stap zet, wat moet ik deze fase van het traject in elk geval weten en waarop moet ik letten?

Antwoord van De Frankrijk Advocaat; Een koopproces is in Frankrijk immer een heel formeel proces dat doorlopen dient te worden. Zoals zijn een aantal zaken van belang.

  1. Onderzoek welk soort mandat de makelaar heeft (exclusief of non-exclusief). Dit is van belang om te weten, want het is in Frankrijk mogelijk dat een andere makelaar, in het geval van non-exclusiviteit, al een stuk verder is met een andere potentiële koper.
  2. Informeer bij de gemeente naar bestemmingsplannen én naar de bestemming die op het huis rust. Je kunt bijvoorbeeld van een woonhuis bijvoorbeeld niet zomaar een restaurant maken of professioneel gîtes gaan exploiteren.
  3. Vaak is het goed om een waardebepaling van de woning te verkrijgen, uiteraard opgesteld door een andere makelaar dan de verkopend makelaar.
  4. Als je van plan bent iets aan het huis te veranderen, heb je mogelijk een vergunning nodig. Dit kan om een bouwvergunning gaan, danwel om een bouwvergunning “light” als het om een geringe ingreep gaat.
  5. Een verbouwing kan ook bouwtechnische consequenties hebben. Laat dergelijke verbouwingen door een bouwkundige beoordelen of een architect. Zo iemand kan allicht ook een eerste prijsindicatie geven.
  6. Als de prijsonderhandeling over het huis is afgerond, wordt er een compromis- of een promesse de vente (koopovereenkomst) opgesteld.
  7. Zorg ervoor dat daarin alle verlangde opschortende voorwaarden (bijvoorbeeld met betrekking tot de financiering) hierin zijn opgenomen, anders is het te laat.
  8. LET OP: zodra dat compromis/promesse de vente getekend is, is het formele proces gestart, waarbij de eigendom tussen partijen al kan overgaan. Daarvoor is niet per sé een notariële akte voor vereist. Artikel 1583 Code civil geeft aan dat indien een koper en een verkoper het eens zijn over de prijs en het object, gaat de eigendom tussen partijen (koper en verkoper) over, ook al is de koopsom nog niet betaald en het object nog niet geleverd.

Zodoende is het immer van belang ervoor te zorgen dat een uitgebracht (schriftelijk) bod niet kan worden uitgelegd als een perfecte koopovereenkomst, met alle gevolgen van dien.

Daarom is het immer van belang om bij een aankoop danwel een verkoop van een Franse woning een deskundige in te schakelen die van de hoed en de rand weet!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven