Met dank aan Filips de Stoute

di 12 september 2023

Margôt van Slooten-Preng is vinoloog, met een passie voor de Provence. Je kunt haar volgen op haar blog Tussen Noordzee en Méditerranéemargotvanslooten.com

Door Margôt van Slooten-Preng

Mijn eerste wijnliefde, dat was Fleurie. Het was de eerste serieuze wijn die ik dronk, in een tijd waarin de dubieuze – voor mijn gevoel nog in de maag nagistende Beaujolais Primeurwijnen – ongekend populair waren. Sinds dat moment bloeide er iets moois tussen ons en is de cru Fleurie vaak favoriet in het wijnglas. Het heeft lang geduurd om mijn vineuze vriendin met een bezoek ter plaatse te vereren. Ik wilde de cru Fleurie letterlijk dichtbij voelen, de hele dag naar haar kijken en aan de voeten van haar wijnstokken leven. De gîte op de heuvels van lieu-dit Poncié is daarom een ideale uitvalsbasis.

Fleurie wijngaard

Dat er in de Beaujolais en dus ook in de wijngaarden rond Fleurie louter gamay noir à jus blanc staat aangeplant en geen pinot noir, is te danken aan hertog Filips de Stoute. In 1395 lanceert hij een grote wijnwet voor Bourgondië waardoor de gamay-wijnstok uit het gebied – dat nu feitelijk de wijnregio Bourgogne is – verdwijnt. Pinot noir, dat moest het zijn. Filips was van mening dat gamay alleen maar goed was voor ‘bittere wijn in grote hoeveelheden’ en daarom ‘met tak en wortel’ moest worden uitgeroeid, zo lees ik in het geweldige boek “De Bourgondiërs” van Bart van Loo. De regio Beaujolais heeft, door Filips en wellicht tegen wil en dank, de druif omarmt. En stiekem wist gamay natuurlijk al eeuwenlang dat de bodem van deze streek (voornamelijk graniet of vulkanisch gesteente) ideaal was om er zijn wortelstok diep in te verankeren. De druif voelt zich hier thuis, al sinds de Romeinse tijd!

Ze kunnen het niet laten

Mijn ontdekkingstocht door het beloofde Fleurieland start direct na aankomst met de twee wijnen van Julien Clément: Fleurie 2021 en Fleurie 2021 Vieilles Vignes. De familie Clément is een echte wijnbouwfamilie. Zoon Julien heeft formeel het wijnstokje overgenomen van zijn ouders Françoise en Rémi. Het echtpaar verzorgt de gastvrije ontvangst in ons vakantieverblijf. Eigenlijk zijn zij met pensioen als wijnbouwer, vertrouwt Francoise mij toe als ik haar ’s morgens vroeg tegenkom, gewapend met een petje vanwege de krachtige juni-zon, op weg naar de wijngaarden (8 ha) in Poncié en La Brirette. Ze kunnen het niet laten om een handje te helpen en, zo voegt ze er later aan toe: “we zijn er nu eenmaal mee vergroeid en gaan ermee door tot we neervallen”.

Pliage bij Domaine de Roche Guillon

Alvast aftrappen met een mooi glas

Juni is een drukke maand voor de wijnboer. Regenbuien, afgewisseld met prachtige warme en zonnige dagen, doen de loofwand groeien. De gevreesde hagel die dit gebied vaak teistert, laat zich gelukkig niet zien. Er is veel werk met het opbinden en het in toom houden van de lange scheuten groen, nu de eerste groene bessen zich gevormd hebben. Het valt dan ook niet mee om een bezoek te organiseren bij Bruno & Valérie Copéret van Domaine de Roche-Guillon. Toch willen deze vignerons mij graag ontvangen, zelfs ná hun drukke werkdag. Dus maak ik in de namiddag een ommetje, het dal in richting Roche-Guillon en is madame Copéret totaal verrast dat ik à pied ben. Ik ben niet zo’n Franse eenpersoonsweggetjesrijder, beken ik, en het is maar een kilometertje lopen. De lange, warme en stoffige werkdag kleeft nog aan Bruno Copéret, net terug uit de wijngaard, het overhemd wijd open. Ik voel me enigszins bezwaard en vraag voor de zekerheid of ze een proeverij nog wel zien zitten na zo een intensieve werkdag. Ik kan natuurlijk ook gewoon een paar flessen meenemen en weer omkeren. Mais non, zegt hij met een knipoog, ik kan met Valérie alvast aftrappen met een mooi glas. Na een opfrisbeurt, het haar nog in de war, maar met glinsterende ogen, schuift hij aan de tafel in het kleine, maar zalig koele keldertje en proeven.

Wijnkelder

Geen spoortje haast

En zo verstrijkt een genoeglijk uurtje wijnbabbelen, waarin vooral Bruno geduldig mijn vragen beantwoordt en ik de wijnen van verschillende terroirs en de subtiele verschillen kan proeven. Geen spoortje haast, vol humor en met een zalige nuchterheid praten en proeven we mijn favoriete Fleurie en de aangrenzende crus, tot ik het tijd vind om de terugtocht weer te aanvaarden. Die doosjes wijn haal ik later in de week wel op. Maar dan is het Valérie die heel stellig mais non zegt. Het is beslist niet de bedoeling dat ik lopend naar huis ga. Ze brengt me thuis, c’est normal. Ik word er verlegen van, maar stiekem lijkt het mes aan twee kanten te snijden. Valerie is namelijk razend nieuwsgierig naar de gîte en brengt me dus tot letterlijk aan de wijnkoelkast …

Wijnstok gamay

Ze trippelt lichtvoetig bij je binnen

Fleurie is vriendelijk en oprecht, net als haar inwoners overigens. Fleurie bekoort en verleidt. De Romeinen wisten het al en dankzij Filips de Stoute is het hier nu ‘lang leve gamay’. Hoe meer ik proef, des te dieper kruipt Fleurie onder mijn huid. Subtiel sluipt ze binnen en neemt bezit van mijn hart en brein. Haar fluweelzachte smaak is elegant als een kasteelvrouwe in een fluwelen robijnrode jurk met om haar ranke nek een bloemenketting van iris, viooltjes of rozen. Ze draagt een gulle mand met rood zomerfruit, aardbeien en rode bessen. Ze is geen verzuurde vrouw, maar trippelt lichtvoetig bij je binnen. Openhartig neemt ze zachtaardig bezit van mijn mond. En eenmaal gerijpt door het leven, geeft ze de diepgang van een vrouw met levenservaring. Hoe meer ik haar leer kennen, hoe dieper ze zich in mijn wijnziel nestelt. Nu snap ik waarom wijnbouwers hier niet met pensioen willen. Zij geven hun liefde voor Fleurie door van ouders op kinderen. Niemand vergeet de eerste liefde. Fleurie was mijn eerste liefde en blijft dat voor eeuwig.

Domaine de Roche Guillon: proeverij

Waar te koop?

Julien Clément, 275 route du Haut-Poncié, 69820 Fleurie

Domaine de Roche-Guillon, 50 route de Roche-Guillon, 69820 Fleurie, www.coperet-roche-guillon-fleurie.com.

Importeur in Nederland: Les Généreux.

La Maison du Cru Fleurie – In het centrum van het dorp bevindt zich La Maison du Cru Fleurie, waar de wijnen van 32 producenten te proeven en te koop zijn (tegen dezelfde prijs die u bij de producent betaalt). Er is ‘een wijnboer van de dag’ die u zijn wijn en andere wijnen van verschillende terroirs van de AOC laat proeven. Op de website presenteren zij zich en zijn ook de contactgegevens te vinden.

Muziek erbij: Premier amour – Nour

3 gedachten over “Met dank aan Filips de Stoute”

  1. René Lardenoije

    Geachte mevrouw van Slooten-Preng
    Wij zijn wel 20 keer in Fleuri bij de coöperatie wijn gaan kopen .
    Altijd heerlijke wijn gekocht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven