Tipje: flamingo’s bij de zoutpannen

di 12 september 2023

Normaal gesproken tot eind september kun je nog een kijkje nemen bij de geliefde flamingo’s in de Camargue. Anders moet je wachten tot begin juni. Ze broeden al een jaar of 35 op hun kunstmatige îlot du Salin-de-Giraud in l’étang du Fangassier (Bouches-du-Rhône). De ruim 15.000 roze vogels komen er al 30 jaar broeden, maar in 2014 weken ze ineens uit naar Aigues-Mortes. Ze hadden blijkbaar door dat de zoutfabriek Salins daarheen was verplaatst. Want dankzij die fabriek zijn de broedomstandigheden voor de flamingo’ s ideaal: de zoutpannen van de fabriek kennen een gelijkmatig en geschikt waterniveau. Dat mag niet te diep zijn, dan zouden de eieren kunnen verdrinken. Het mag ook niet te ondiep zijn, want dan zouden vogels een te makkelijke prooi voor hun natuurlijke vijanden zijn. Logisch dat de vogels meeverhuisden. Sinds een aantal jaren zijn ze dus weer terug op het oude nest, ‘hun’ îlot du Salin-de -Giraud. Met dank aan Europa, die de restauratie van de oude zoutpannen langs de mediterrane kust subsidieert; onlangs waren die van l’étang du Fangassier klaar, met als resultaat dat het waterpeil weer voldoet aan flamingo-normen. Dat leverde de afgelopen weken een geboortegolf op van maar liefst 4.000 flamingo-kuikens.

En als je toch in de buurt bent, ga even op verkenning in de aardige stadjes Saintes-Maries-de-la-Mer (beroemd om zijn jaarlijkse zigeurnerfeest op 1 mei) en Aigues-Mortes.

Uit eten in Saintes-Maries-de-la-Mer:

La Bohème by JF. 10 place de l’Eglise.
Le Chante Clair, 3 place des Remparts.
Le Jardin des Délices, 36 rue Théodore Aubanel.
La Cave à Huitres, 36 ave. Théore Aubanel.

In Aigues-Mortes:

Le Flow, 145 quai Charles de Gaulle.
Le Pato’Né, 16 rue Sadi Carnot.
La Reine du Grau, 38 rue des Combattants.
Le Saint Amour, 5 rue Sadi Carnot.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven