Recept van de week: Taboulé fin d’été

wo 13 september 2023

Door Renée Vonk-Hagtingius

Er komt regen! Zegt Météo France. En volgens het weermeisje met de ferme (dat mag ik niet zeggen, maar ze is ruimhartig in beeld) van de tv-zender CNews komt er een flinke portie waterontlading onze kant op, waarna de temperatuur gaat kelderen van ‘canicule’ naar ‘normal pour la saison’. Het lokale weerbericht hier is wat zuiniger, maar toch, het einde van de zomer met tropische temperaturen lijkt in zicht. Vanavond nog even buiten op het terras de (gloednieuwe!) tafelgrill testen, de oude (van halverwge de vorige eeuw) heeft het begeven. Stukje vis, paar garnaaltjes, wat groentetjes. En een lekker fris hapje taboulé. Met verse groenten, kruiden en bulgur. Voor wie het niet kent: een graanproduct gemaakt van verschillende soorten harde tarwe. In de meeste supermarkten verkrijgbaar, ergens in het schap bij de rijst en de pasta’s.

We maken er een mooie avond van, met vanzelfsprekend een glaasje rosé van de lokale cave erbij. En intussen hopen we natuurlijk stiekem op een hele lange nazomer. Want zo’n canicule is één ding, maar aan de winter moet ik nog even niet denken. Alhoewel … maandag niet nóg een keer vergeten hout te bestellen.

Ingrediënten

 • 400 gram bulgur
 • ½ bosje peterselie
 • ½ bosje munt
 • 4 bosuitjes of 1 kleine ui
 • ½ komkommer
 • 1 kleine groene paprika
 • 12 kerstomaatjes
 • 1 limoen of een ½ grote citroen
 • 4 eetlepels olijfolie
 • 2 teentjes knoflook
 • zout, versgemalen peper

Bereiding

Breng de bulgur met wat water (de bulgur moet nét onder staan) aan de kook en draai het vuur meteen uit. Laat een kwartiertje staan, zodat al het vocht geabsorbeerd wordt. Indien niet: nog heel even op hoog vuur doorwarmen en meteen het vuur weer uitzetten. Laten afkoelen in de pan.
Snij de halve komkommer in de lengte doormidden en haal de zaadlijsten eruit, snij in kleine blokjes, bestrooi ze met wat zout en laat ze uitlekken in een zeef.
Halveer de paprika, haal de zaadlijsten eruit, snij het vruchtvlees in mini-dobbelsteentjes, breng die even aan de kook in een pan met ruim water, draai het vuur uit, laat een minuutje of tien staan en gooi de paprika bij de komkommer in de zeef.
Snij de kerstomaatjes in vieren.
Pel de teentjes knoflook.
Pel en snipper de ui.
Snipper de peterselie en de mintblaadjes.
Pers de limoen/citroen uit.
Klop in een ruime kom de olijfolie, het citroensap, de knoflook (uit de knijper) plus peper en zout tot een mollige saus. Roer er de komkommer, paprika, tomaat, ui, mint, peterselie en de bulgur doorheen. Laat een half uurtje in de koelkast staan, zodat de smaken lekker in elkaar kunnen trekken.
Serveer als de grill staat te gloeien en mocht er wat overblijven; morgen is het een prima lunchhapje, met een blaadje sla, een stukje stokbrood, een laatste zomerglaasje …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven