Paddenstoelen scoren? Pas op!

wo 13 september 2023

Categorieën: , ,

Door Raoul Duchemin

Provençalen zijn dol op paddenstoelen, raken opgewonden bij de eerste vallende blaadjes, komen in de kroeg trots hun ‘cueillette’ afshowen en worden lyrisch zodra ze het over de mogelijke bereidingswijzen van hun oogst hebben. Recepten voor cèpes, girolles, trompettes de la mort vliegen je om de oren en vanzelfsprekend weet iedereen het beter. Er is maar één ding dat de rechtgeaarde paddenstoelenliefhebber niét met je deelt: zijn vindplaatsjes. Diepgeheime plekjes ergens in het binnenste van de bossen die als een kostbaar gekoesterde familieschat van generatie op generatie worden overgeleverd. Niet voor niks worden er elk jaar weer argeloze paddenstoelenzoekers door onoplettend en ongeïnteresseerd jagersvolk op een schot hagel getrakteerd, want er gaat geen paddospeurneus het bos in met zo’n felgekleurd fluorhesje aan. Zoeken doe je onzichtbaar, je zou eens gevolgd kunnen worden.

Vindplekjes geplunderd

Ik herinner me die keer dat m’n vriendin Marie-Line, de echtgenote van een reus van een Franse Bask en een minivrouwtje van Spaanse origine met als lijfspreuk ‘méfiez vous des petites’, de lokale champêtre een zwiep gaf met haar lege paddenstoelenmandje omdat hij in zijn vrije tijd stiekem haar ‘geheime’ trompettes-de-la-mort-vindplekje in het bos had geplunderd. Ik geloof dat hij de volgende dag de helft van de oogst heeft teruggegeven, het kwam evengoed nooit meer goed; hij had niet ‘netjes’ geplukt.

Geen notie van eetbaar of niet

En van slordige plukkers moeten ze hier niks hebben. Of het nou de champêtre is of een onervaren wildplukker die geen notie heeft van eetbaar en alles wat er aardig uitziet afplukt of uit de grond rukt. Daar beschadig je de zwamcultuur onherstelbaar mee (netjes afsnijden met een scherp mes!), en verpest je de oogst van het volgende jaar of misschien wel voor jaren. Er wordt dan ook besmuikt gedaan als er weer eens iemand op de ‘urgence’ belandt omdat ie het verschil tussen eetbaar en giftig niet herkend heeft; een aantal eetbare paddenstoelen heeft een giftige ‘look alike’. Bij ons in de buurt kun je je oogst door de apotheker laten keuren, maar dat is lang niet overal meer gebruikelijk. Geen verstand van paddenstoelen? Niet plukken! Gewoon die mooie boswandeling maken en de champignons bij de marché, de supermarkt, of de groentenjuwelier halen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven