Presse: Hitte voorbij * Macron naar de mis * Lerarentekort  hoger * Geen belastingverhoging * Nieuw ‘record’ in Marseille * Afwezig op de werkvloer * Gedetineerden naar het buitenland? • Le Pen kansrijk

vr 15 september 2023

Categorieën:

Ander weer, wees gewaarschuwd!

Météo France heeft voor vandaag (vrijdag) en morgen voor 19 departementen iets van noodweer aangekondigd: regen, harde wind, onweer, misschien overstromingen. De uitzonderlijke september-canicule (hittegolf) heeft zijn biezen gepakt, maar de temperaturen zouden volgende week aangenaam en iets boven ’normaal’ zijn.


De paus in Marseille, Macron is er bij

Op 24 september celebreert paus Franciscus een massa-mis in het Vélodrôme-stadion in Marseille. President Macron zal erbij zijn, en dat voorgenomen bezoek leidde meteen tot ophef in politieke kring. Ter linkerzijde oordeelt men dat de president de laîcité, de strenge scheiding tussen kerk en staat, aan zijn laars lapt. Het was in orde geweest als Macron de paus als staatshoofd van het Vaticaan op het Élysée in Parijs had ontvangen. Maar dat kon agenda-technisch niet, want de Britse koning Charles komt op staatsbezoek. Macron heeft inmiddels laten weten dat hij toch naar Marseille gaat.


Meer schoolklassen zonder onderwijzer

Van de zomer beloofde regering (en de president zelf) dat er bij het begin van het nieuwe schooljaar voor elke klas een leraar zou staan. Dat is niet gelukt. Op 3.163 onderwijsinstellingen is er minstens één klas zonder onderwijzer. Daarnaast heeft het schoolsysteem te maken met zo’n 23.000 vacatures. Ten opzichte van vorig jaar is het lerarentekort groter geworden.


Geen verhoging inkomstenbelasting

De regering moet voor volgende jaar een gat in de begroting van € 17 miljard zien te dichten. Volgens minister Bruno Le Maire (Financiën) zal de inkomstenbelasting niet verhoogd worden. Zoals hier eerder bericht, gaat de taxe foncière voor huiseigenaren wel omhoog. De regering heeft zich ook gehaast het gerucht te ontkennen dat de elektra-prijs in 2024 met 10 à 20% omhoog zou gaan.


Nieuw dieptepunt in Marseille

Het narcobanditisme in Marseille kent geen grenzen. Van de week werd de 24-jarige Socoyna dodelijk getroffen door een ‘afgedwaalde’ kogel tijdens een drugsbende-oorlog op straat. Ze was gewoon thuis, in haar appartement op de tweede verdieping. Ze had niets met het drugsmilieu te maken. Sinds 1 januari zijn nu 43 mensen om het leven gekomen bij drugsgerelateerd geweld in Marseille, er vielen tot nu toe 109 gewonden. In heel vorig jaar ging het om 32 dodelijke slachtoffers.


Spijbelen op de werkvloer

Onderzoeksbureau Elabe heeft uitgerekend dat vorig jaar 47% van de Franse werknemers minstens één keer om onduidelijke redenen absent was. Al eerder zou zijn gebleken dat de sfeer op de werkvloer veel mensen niet bevalt. Hiërarchisch topdown-denken zou het voornaamste probleem zijn.


Straf uitzitten in het buitenland?

David Lisnard, de burgemeester van Cannes en tevens de invloedrijke president van de Association des maires de France (vereniging van burgemeesters), heeft een oplossing bedacht om een eind te maken aan de overbevolking in Franse gevangenissen. Hij stelt voor gedetineerden hun straf in het buitenland te laten uitzitten. Lisnard noemde onder meer Nederland als mogelijk opvangcentrum voor Franse gevangenen.


Le Pen naar het Élysée?

De presidentsverkiezingen zijn pas in 2027, maar volgens 61% van de Fransen zou Marine Le Pen, die zich tegenwoordig enigszins gematigd uitdrukt, dan best kunnen winnen. En 58% denkt dat ze het ambt goed zou kunnen vervullen. De meest kansrijke andere kandidaat is volgens de peilingen nu ex-premier Édouard Philippe, thans burgemeester van Le Havre.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven