Drukte van belang in Moetkunnië

do 21 september 2023

Categorieën: , ,

Door Peter Hooft

Geen idee of de Fransen qua gastvrijheid hoog scoren op zo’n zinloze internationale ranglijst, samengesteld door zich noemende onderzoekers die zich verveelden. In mijn omgeving heb ik – althans na een aantal jaren – niks te mekkeren over de Franse hospitalité, goed volk, als ze je een beetje voorzichtig hebben afgesnuffeld en je bent goedgekeurd. Maar deze week parkeer ik de eventuele ontvangst-belustheid van de Fransen in de categorie grensoverschrijdend. De paus bij ons in Marseille, de koning van dat eiland aan de overkant van Het Kanaal in Parijs en tegelijkertijd 20 rugby-teams over de vloer die in allerlei steden om de wereldtitel strijden.

30.000 agenten gemobiliseerd

Gérald Darmanin, de minister van Binnenlandse Zaken die in 2027 president wil worden en nu over veiligheid en zo gaat, heeft 30.000(!) policiers en gendarmes gemobiliseerd om het allemaal netjes te laten verlopen. Pas nog op de bon geslingerd wegens mini-mini te hard rijden, ben ik geen fan van uniformeren met een aanhoudingsbevoegdheid, maar ik snap best dat de politie-vakbonden het zo langzamerhand wel genoeg vinden. Talloze over-uren, de Gele Hesjes, de rellen uit protest tegen de pensioenhervorming, men is een beetje moe.

En dan nu deze week weer dit weer. Sprak een paar dagen geleden in de stad verderop een politie-agente die ook een hond heeft – dat schept toch een band – die vanwege paus Francius helemaal naar Marseille moet om in het stadion Vélodrôme te voorkomen dat de stadhouder gods iets overkomt. Ze had andere plannen om de verjaardag van haar zoontje te vieren.

GEEN verstand van agenda’s

Zou er in het verre Parijs zelfs niet één gestofjaste bureaucratische pennenlikker een vinger hebben opgestoken? Even om het telefoonnummer van president Macron hebben gevraagd? Ik vrees van niet. Fransen kunnen niet tellen als het om het aantal demonstranten gaat en ze hebben ook verstand van agenda-beheer.

Als Macron, van wie gezegd wordt dat hij qua verstand tot de eredivisie hoort, niet snapt dat het voor de politie een beetje lastig wordt als je een kerkvorst, een koning en 20 rugby-teams tegelijkertijd een hand wil geven, dan ben ik enigszins bezorgd over de IQ-metingen in dit land. Zullen wel op z’n Citroëns gaan. Ziet er goed uit, veert lekker, maar krijg je de tankdop ook open?

De koning was al een keer afgebeld

Ik kan me nog wel voorstellen dat Macron er niet zo’n zin in had de Britse koning af te bestellen. Had ie eerder dit jaar al moeten doen omdat het in Frankrijk chaos was. Het belang van zogeheten staatsbezoeken is me trouwens altijd ontgaan. Kost een paar centen. Maar heb je dan ook wat? Zouden zo’n koning en zo’n president nog geen iPhone hebben? Dan toch zeker wel een fax.

Maar tegen de Heilige Vader die we hier gewoon François noemen, had ie best ‘on hold’ kunnen zeggen. Maandje later of zo. Oké, dan is het ook in Marseille een stuk frisser en Frans is de jongste niet meer. Maar dat WK rugby staat al vier jaar in de planning en dat zouden ze in Parijs toch ergens genoteerd hebben moeten staan?

Het lijkt me een diep tragisch misverstand als er in hoge Franse kringen gedacht wordt dat hun land net zo goed Moetkunnië had kunnen heten. Die politie-agente die het feest van haar zoontje mist omdat er in een gevaarlijk stadion een mis gevierd wordt, is het vast me met eens.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven