Presse: Druivenpluk  kost mensenlevens * Stagnatie op de huizenmarkt * Benzine onder de kostprijs * Geen plek voor Lampedusa-vluchtelingen * Burger-dienstplicht voor de jeugd? * De Fransen komen geld tekort * Nieuwe demonstraties aangekondigd * Ook Tony Parker wijnboer

vr 22 september 2023

Categorieën:

Zes doden bij de druivenpluk

In de Champagne-regio zijn vier druivenplukkers als gevolg van de hitte om het leven gekomen, in de Bourgogne twee. In onder meer de Var geldt als (niet verplichte) regel dat de plukkers bij bijzondere weersomstandigheden na vier uur werken minstens een kwartier rust krijgen.


Minder huizen verkocht

Zoals makelaar/taxateur Rob Brink (New Home) onlangs in zijn column op dit platform al min of meer aankondigde, stagneert de verkoop van huizen. In heel Frankrijk, maar ook bij ons in het zuid-oosten. De voornaamste oorzaken: de inflatie en de gestegen hypotheekrente. Minder potentiële kopers melden zich, al blijft de belangstelling voor tweede huizen nog redelijk overeind. Ondertussen is er nog(?) geen sprake van een goed meetbare prijsdaling. Verkopers aarzelen hun vraagprijs te verlagen.


Benzine met verlies

Een wet uit 1963 die concurrentievervalsing wil voorkomen, verbiedt de verkoop van onder meer auto-brandstof tegen een tarief onder de kostprijs. De regering heeft nu besloten dat dat vanaf december tijdelijk toch mag, met verlies verkopen. De supermarchés zijn er blij mee, de kleine zelfstandige stations de service vrezen voor hun faillissement. De politieke oppositie ter linkerzijde had de regering gevraagd de accijnzen te verlagen. Total Energies, dat de meeste tankstations runt, heeft nogmaals laten weten dat men tot het eind van het jaar een maximum-prijs voor benzine en diesel van € 1,99 per liter garandeert.


Geen hulp voor Lampedusa  

Minister Gérald Darmanin (Binnenlandse Zaken) heeft laten weten dat Frankrijk nul vluchtelingen opneemt die op het Italiaanse eilandje Lampedusa zijn gearriveerd. Een enquête zou uitwijzen dat 69% van de Fransen van mening is dat er in de Méditerranée een militaire blokkade tegen bootjes met vluchtelingen moet worden ingezet.


Verplichte dienstplicht voor jongeren?

Het idee van een verplichte burger-dienstplicht voor alle jongeren vanaf -bijvoorbeeld- 18 jaar speelt al langer. Tot nu toe worden die jongelui uitgenodigd op vrijwillige basis mee te doen. De regering heeft steeds nee gezegd tegen een verplichting, maar de staatssecretaris die erover gaat, vindt nu dat zo’n plicht minstens bespreekbaar moet zijn.


De Fransen en het eind van de maand

Een onderzoek van de financiële dienstverlener Cofidis zou uitwijzen dat de Fransen in eigen waarneming gemiddeld € 580 per maand tekort komen om hun rekeningen te kunnen betalen. Vorig jaar was dat nog € 500, in 2021 € 467.


Demonstraties tegen politiegeweld

Voor zaterdag 23 september zijn in tal van steden demonstraties aangekondigd tegen racisme en -vooral- daarmee verondersteld samenhangend politiegeweld. De politie-vakbonden hebben woedend gereageerd. Rellen worden niet uitgesloten.


Tony Parker: van de basket naar het wijnvat

De basketballer Tony Parker (1982) maakte internationaal furore in de Amerikaanse basketbalcompetitie.  De in het Belgische Brugge geboren topsporter gaat zich nu bemoeien met de wijnbouw in de Var. Hij heeft zich ingekocht bij hert Château La Mascaronne in Le Luc. De bedoeling is dat er over een tijdje Parker-rosé op de vooral Amerikaanse markt wordt gelanceerd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven