Vraag & Antwoord: een bod uitbrengen

di 26 september 2023

Sietze Jan Dijkstra is advocaat en notarieel jurist.
Contact: Zuid-Hollandlaan 7, 2596 AL Den Haag, +31 (0)70 240 08 75
frankrijkadvocaat.nl

Door de Frankrijk Advocaat

Vraag: ik heb een aantrekkelijk huis in een mooi dorpje in Zuid-Frankrijk op het oog. Ik denk er sterk over een bod uit te brengen. Hoe werkt dat?

Antwoord van de Frankrijk Advocaat: Enige voorzichtigheid lijkt geboden en zeker niet alleen omdat de Franse huizenmarkt onder druk staat. Zoals ik hier eerder noteerde: zodra koper en verkoper het eens zijn omtrent de prijs en het object, dan zegt artikel 1583 van de Code civil dat het eigendom tussen partijen overgaat ook al is de prijs nog niet betaald en het object nog niet geleverd. Daarom is ons stellingname dat indien u een bod wenst uit te brengen, dat de (schriftelijke) redactie van het stuk zodanig dient te zijn dat er niet per direct een perfecte koop kan worden geconstrueerd.

Het uitgebrachte bod (offre d’achat) dient, na aanvaarding van het geboden bedrag, te worden gevolgd door een compromis- of promesse de vente, waarin alle afspraken dienen te worden vastgelegd. In het compromis- of promesse de vente wilt u bijvoorbeeld een aantal opschortende voorwaarden opnemen, bijvoorbeeld over het maximaal te lenen bedrag als u een hypotheek nodig heeft, over de looptijd van die lening, de maximaal te betalen rente, etc.

LET OP: de hypotheekrente in Frankrijk is opgelopen en stijgt mogelijk verder.

Voorts is het verstandig om een opschortende voorwaarde op te nemen, omdat u wellicht bij de gemeente nog naar bestemmingsplannen en naar de bestemming die op het huis rust wilt kijken. Overweeg tevens een opschortende voorwaarde op te nemen inhoudende dat u nog een bouwtechnische inspectie van het huis wilt uitvoeren.

Kortom een spannend moment om een bod uit te brengen op uw Franse huis, maar mits goed daarin begeleid door een terzake deskundige, zult u zich geen buil vallen aan de aankoop van uw Franse huis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven