Recept van de week: Herderstoetje (salade aux endives et au fromage)

do 28 september 2023

Streng in de leer? Nooit talent voor gehad. Niet dat ik van huis uit zo speels ben, maar volgens mij zijn zogenaamde regels (ook in de receptenwereld) vaak eigenlijk vooroordelen. Daar ben ik tegen, behalve natuurlijk tegen die van mij.
Ik wil het even hebben over het begrip toetje wat we hier deftig dessert noemen. Waarom staat een toetje in de boeken als de afsluiter van een maaktijd? Ik vind dat met name een hartig dessert onbeperkt in aanmerking komt voor de onderscheiding multifunctioneel. Klinkt lekker modern ook. Kijk maar even naar dit herderstoetje dat je net zo goed als entree of als lunchhapje kan presenteren. Waarom iemand dat zo genoemd heeft, heb ik niet achterhaald. Ik kom erop omdat ik op de Franse tv toevallig een docu over herders zag en ik weet dat die mensen, de hele dag in de natuur, verstand van goed eten hebben.

Ingrediënten

  • 2 stronkjes witlof
  • 2 rijpe peren
  • 100 gram blauwe kaas (roquefort, bleu d’Auvergne, fourme d’ambert, o.i.d.)
  • 150 gram verse, zachte geitenkaas
  • paar kerstomaatjes
  • handje walnoten (facultatief)
  • paar takjes platte peterselie
  • 1 theelepeltje mosterd
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel balsamico-azijn
  • zout, peper

Bereiding

Snij de kontjes van de witlofstruikjes en haal de blaadjes van elkaar; gooi de buitenste bladeren weg en was de rest in de slacentrifuge, sla ze droog en verdeel over de borden met de holle kant naar boven.
Schil de peren, verwijder het klokhuis en snij het vruchtvlees in dunne plakjes, bedek de bodem van de witlofblaadjes ermee.
Verwijder de steeltjes en hak de peterseliebaadjes fijn.
Doe de mosterd, de olijfolie, de azijn en peper en zout naar smaak in een ruime kom en klop er een vinaigrette van; net zo lang kloppen tot er een stevige emulsie ontstaat. Prak de geitenkaas fijn, doe die erbij en meng alles tot een zo glad mogelijke massa, meng er de fijngesneden peterselieblaadjes door. Verdeel over de witlofblaadjes/perenplakjes. Haal eventueel de korst van de blauwe kaas, snij die in blokjes, en strooi er eroverheen. Voor wie van een knapperig accent houdt: hak de walnoten fijn en strooi die er ook overheen. Versier met een paar in tweeën gesneden kerstomaatjes. Geef er dun gesneden stok- of boerenbrood bij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven