Presse: Méditerranée lekker warm * Armoe in Le Sud/PACA * Abortus in de grondwet? * Mont Blanc gekrompen * Bordje niet leeg? Boete! * Meer ruimte voor referenda * ‘Punaises des lits’ op scholen * Geldtekort pausbezoek * Minder kleding verkocht * Drugsgeweld: geen jeugdstrafrecht * Asielzoekers aan de grens * Château in de Var te koop

vr 6 oktober 2023

Categorieën:

Weekend met prima zwemweer

Ook dit weekeinde weer aangename temperaturen in de Provence en aan de Middellandse Zee-kust: zo’n 25 graden. In zee is het maar iets koeler: 22 graden. Volgens het Institut de la Mer in Villefranche-sur-Mer is dat 1 tot 2,5 graden boven het langjarig gemiddelde voor deze tijd van het jaar. Maar de experts vinden dat niet ‘bijzonder’.


Le Sud/PACA: op twee na de regio met de meeste armoede

Toeristen zal het niet opvallen, in tegendeel, maar de regio Le Sud/PACA is na Corsica en Hauts de France de streek met de meeste armoede. Op nationaal niveau leeft 14% van de bevolking onder de armoedegrens, in Le Sud/PACA 17%. De departementen Vaucluse en Bouches-du-Rhône ’scoren’ nog boven dat regionale gemiddelde, Alpes-Haute-Provence, Alpes-Maritimes en Var er iets boven. In de Hautes-Alpes is het minst van armoe sprake.


IVG in de Constitutie?

President Macron is van mening dat het recht op IVG (Interruption Volontaire de Grossesse (abortus dus) zo snel mogelijk in de grondwet verankerd moet worden. Hij streeft naar een gezamenlijke vergadering van de Assemblée Nationale en de Senaat in het Palais de Versailles waar over grondwetswijzigingen gesproken gaat worden.


Mont-Blanc niet meer zo hoog

De Mont Blanc, de hoogste berg van West-Europa, wordt elke twee jaar opgemeten. Hij is nu 4.805,59 hoog. Dat is 2,22 meter minder dan twee jaar geleden.


Bordje niet leeg? Boete!

In Quimper (Finistère) loop je in twee restaurants tegen een boete van € 5 op als je je bordje niet leeg eet. Het zou gaan om een maatregel die gaspillage (verspilling) moet voorkomen. Maar deze adressen draaien de formule van buffet à volonté (onbeperkt opscheppen), dus er zal ook wel een bezuiniginsidee achter zitten. Wat verspilling betreft: restaurants zijn verplicht hun klanten die daarom vragen, een doggybag aan te bieden. Zoals je ook je fles wijn mee naar huis mag nemen als die niet helemaal soldaat gemaakt is.


Macron vóór referenda

In een tv-interview heeft presdient Macron te kennen gegeven dat hij voorstander is van verruiming van de mogelijkheden om referenda te organiseren. Hij liet zich er niet over uit of die ‘bindend’  zouden kunnen of moeten zijn. Eerder was hij nog fel tegen het idee een referendum uit te schrijven over de hervorming van de pensioenwet.


Schoolgaande punaises des lits

De punaises des lits (bedwantsen) rukken op; zie de column van Peter Hooft. Ze zijn inmiddels ook aan getroffen in 14 klassen op een lyceum in Parijs. Leerlingen en docenten weigerden aan het werk te gaan nadat het gebouw was gedesinfecteerd. Een nabijgelegen andere school is voor de zekerheid ook door ongedierte-bestrijders aangepakt.


Pausbezoek pakt duur uit

De visite van paus Franciscus aan Marseille heeft € 2,3 miljoen gekost. Ongeveer de helft zou door mecenassen betaald worden. Aan gelovigen werd om een bijdrage van € 10 gevraagd, maar die vorm van crowdfunding leverde niet meer dan gemiddeld € 4 per gift op. Men komt nu € 500.000 tekort. Kerkgangers zal gevraag worden te doneren.


‘Die jas kan nog wel even mee’

In september is er voor 15% minder kleding verkocht dan in dezelfde maand in 2022. Vooral modemagzijnen en meubelwinkels lijden onder het koopkrachtverlies als gevolg van de inflatie. De aanschaf van nieuwe kleren wordt vrij massaal uitgesteld.


Volwassen straffen bij drugsgeweld

Een enquête zou uitwijzen dat 62% van de Fransen vindt dat minderjarigen die bij drugsgeweld betrokken zijn geraaktt, volgens het volwassenen-strafrecht beoordeeld moeten worden.


Grensbewaking tegen asielzoekers

Van Menton (Alpes-Maritimes) tot Briançon (Hautes-Alpes) trachten asielzoekers de Frans-Italiaanse grens over te steken. Ook per trein, of zelfs te voet door de Alpen. Bij Menton zijn voor de grensbewaking 200 extra gendarmes ingezet, in Briançon worden dagelijks 100 tot 150 asielzoekers ‘opgevangen’.


Te koop: Château La Verdière in de Var

Het Château La Verdière in het gelijknamige dorp in de Var dateert uit de 18e eeuw. Eigenaar Frédéric Champevère, zeer betrokken bij Frans erfgoed, heeft 20 jaar aan de restauratie van het kasteel gewerkt. Nu zo ongeveer klaar en heeft hij het te koop gezet. Indicatie van de vraagprijs: € 9 miljoen. Er zou gedacht worden aan de mogelijkheid er een hotel van te maken.

1 gedachte over “Presse: Méditerranée lekker warm * Armoe in Le Sud/PACA * Abortus in de grondwet? * Mont Blanc gekrompen * Bordje niet leeg? Boete! * Meer ruimte voor referenda * ‘Punaises des lits’ op scholen * Geldtekort pausbezoek * Minder kleding verkocht * Drugsgeweld: geen jeugdstrafrecht * Asielzoekers aan de grens * Château in de Var te koop”

 1. Beste Renée en Peter,
  Weer met veel plezier de nieuwsbrief gelezen, we voelen ons iedere keer weer een beetje thuis als we in de nieuwsbrief duiken… vooral doorgaan met de nieuwsbrief!
  Na 10 jaar te hebben genoten van een heerlijk leven in de Provence went het in principe nooit meer in Nederland, ondanks het feit dat we heerlijk wonen in het Gooi missen we de Provence nog iedere dag.
  We zijn net terug uit de Provence en het viel ons op dat het ieder jaar veel drukker en vooral veel warmer aan het worden is, het was echt snikheet in ons voormalige woondorp Ménerbes. We zijn dan ook min of meer gevlucht voor de hitte en de busladingen toeristen. We kunnen het dan ook iedereen aanraden om de Provence eens te gaan ontdekken in de wintermaanden en te genieten van de weldadige rust zonder alle toeters en bellen van het toeristenseizoen.
  Hartelijke groeten,
  Carl & Yvonne Schuurs Savèrt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven