Recept van de week: Poulet provençal

wo 11 oktober 2023

Door Renée Vonk-Hagtingius

Wat mij betreft nog steeds te warm om écht in de keuken te gaan staan. Liever wat tikken op mijn airco-kantoortje, of beter nog een apéro-glaasje rosé in de schaduw op mijn terras. Maar ja, er zal straks toch iets gegeten moeten worden. Kan ik iets lekker snels maken met wat er zoal in de provisiekast en de diepvries op voorraad is? Als je zoals ik een pesthekel heb aan boodschappen doen, moet je ervoor zorgen dat je altijd goed gevuld bent qua smakelijkheden en stock. Ik denk dat ik voor kip ga, een ideale snelle hap. Maar een kale kip is wel erg saai, dus een beetje optutten dan maar, op z’n Provençaals. Ik heb label rouge-kip liggen waarvan gezegd wordt dat die dus een iets leuker leven heeft geleid dan een plof-collega. Ik doe er wat aardappeltjes of pasta bij, en goed glas rood. Ook gewoon uit de Provence, want behalve van rosé hebben we hier ook verstand van rouge. Maar dat is een ander verhaal.

Ingrediënten

 • 4 ferme kipfilets, lekker mollig
 • 4 tomaten
 • 2 uien
 • 4 tenen knoflook
 • 1 rode paprika
 • 12 zwarte olijven (liefst zonder pit)
 • ½ bosje peterselie
 • 2 takjes verse dragon (of een theelepeltje gedroogd)
 • 1 glas droge witte wijn
 • 25 cl crème fraîche
 • ½ kippenbouillontablet
 • zout en peper uit de molen
 • paprikapoeder
 • olijfolie
 • boter

Bereiding

Spoel de kipfilets schoon onder de kraan en dep ze droog met keukenpapier, bestrooi ze aan twee kanten rijkelijk met zout, peper en paprikapoeder. Pel en snipper de uien, pel de tenen knoflook. Haal de zaadlijsten uit de paprika en snij het vruchtvlees in blokjes. Snij de tomaten in vieren, Snipper het ½ bosje peterselie.

Doe een flinke scheut olijfolie en een klont boter in een braadpan en laat (niet te) heet worden. Braad er de kipfilets in aan tot ze rondom mooi goudbruin zijn, haal ze uit de pan en leg apart. Doe de ui en de paprika in het braadvocht en laat een paar minuten bakken. Doe er de tomaten, de peterselie en de knoflook (uit de knijper) bij en laat op laag vuur doorsudderen tot de tomaten zacht zijn geworden. Laat de ½ bouillontablet erin oplossen. Gooi de olijven erbij, plus de dragon. Proef of de saus goed is (voeg anders nog wat peper en/of zout toe) en doe er het glas witte wijn bij. Breng opnieuw aan de kook en doe dan de kipfilets erbij. Laat in zo’n twintig minuten op een laag pitje gaar en mals worden. Doe er eventueel af en toe nog wat witte wijn bij als de boel teveel inkookt. Haal de kipfilets uit de saus en verdeel ze over de borden. Roer de crème fraîche door de saus, breng alles nog heel even aan de kook en giet de saus dan over de kip.

2 gedachten over “Recept van de week: Poulet provençal”

 1. Renee, wij kennen elkaar niet persoonlijk, maar je bent me in de loop van de jaren dierbaar geworden. Dat kan echt hoor. Ik kijk iedere week naar jouw nieuwsbrief en stukjes uit. Ik zal mijn abonnement voor het komende jaar niet (kunnen) verlengen. Gisteren bericht gekregen die geen mens wil horen. Toekomst verwachting, enkele maanden. Als donderslag bij heldere hemel. Ik blijf je volgen, met warme groet,
  Liedy van Maanen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven