Presse: Israël-Hamas: Franse slachtoffers * Explosies op Corsica * Giga-stroomstoring aan de Côte * Dreigend watertekort in Le Sud/PACA * WK rugby: detailhandel profiteert * Burgemeester Cannes wil president worden * Politie-eenheid voor de Spelen * Actiedag verloopt rustig

vr 13 oktober 2023

Categorieën:

Israël-Hamas: Franse doden en gegijzelden

Tot nu toe zijn 12 Fransen om het leven gekomen bij de oorlog tussen Israël en Hamas. Er worden 17 Fransen, onder wie 4 kinderen, vermist, hoogst waarschijnlijk gegijzeld. In een tv-toespraak zei president Macron alles in het werk te stellen om hen vrij te krijgen. De president was vanmiddag (vrijdag) met twee ministers in Arras (Pas-de-Calais) waar een 20-jarige Tjetsjeen onder het uitroepen van ‘Allahou Akbar’ in een lyceum een leraar Frans heeft dood gestoken. Twee anderen raakten ernstig gewond. De vermoedelijke dader is bij justitie bekend en staat genoteerd onder Fiche S, dat wil zeggen: als geradicaliseerd. In Frankrijk zijn uit voorzorg 10 joodse scholen gesloten, andere wordt zwaar bewaakt.


Corsica: explosies bij vakantiehuizen

In het afgelopen weekeinde zijn bij meer dan 10 résidences secondaires explosieven af gegaan. De FLNC (Front de Libération Nationale Corse) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. Het Front streeft sinds 1976 naar de onafhankelijkheid van het eiland.


‘Black out’ aan de Côte d’Azur

Afgelopen woensdagavond tegen 20 uur viel tussen Hyères (Var) en Menton (Alpes-Maritimes) de stroom uit. In beide departementen werd ook een deel van het arrière-pays door de storing getroffen. Zo’n 260.000 huishoudens kwamen in het donker te zitten, allee in Nice al 98.000. Hulpdiensten kregen zo’n honderd telefoontjes van mensen die in een lift opgesloten waren geraakt. Het probleem (iets met een hoogspanningslijn) was om 21.45 uur opgelost.


Nijpende waterschaarste in de regio

Météo France waarschuwt voor een dreigend watertekort in de regio Le Sud/PACA. Het waterpeil is extreem laag (code rood) in de departementen Var, Alpes-Martimes, Alpes-de-Haute-Provence en Vaucluse. Code oranje (laag waterpeil) geldt voor de Drôme en de Hautes-Alpes. Voor het departement Bouches-du-Rhône is de code groen (normaal waterpeil) afgegeven.


Rugby: detailhandel wint

Tijdens de eerste 10 dagen van het toernooi om de wereldtitel rugby dat heel Frankrijk bezig houdt, heeft de detailhandel 7% meer omzet geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral in de steden waar wedstrijden werden gespeeld floreerde de handel.


Burgemeester Cannes wil naar het Élysée

David Lisnard, de burgemeester van Cannes, wil president van Frankrijk worden. Hij heeft een partij opgericht die Nouvelle Energie heet en in Parijs opende hij in het 15e arrondissement een kantoor van waaruit hij zijn verkiezingscampagne gaat organiseren.


Olympische politie-eenheid

Om tijdens de Olympische Spelen volgend jaar in Parijs (en een aantal andere steden) de veiligheid te garanderen, wordt er een speciale politie-eenheid van 18.000 mensen geformeerd.


Vrijdag de 13e: nationale actiedag verloopt rustig

De vakbonden hebben opgeroepen tot een nationale actie- en stakingsdag met meer dan 200 demonstraties. Vooral het openbaar vervoer is getroffen. Het Parijse vliegveld Orly moest 40% van de vluchten schrappen, het Louvre bleef een paar uur gesloten. In Marseille waren er volgens de bonden 10.000 manifestanten op de been, volgens de politie 2.000. Vooralsnog verliepen de betogingen rustig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven