Skiën in de Provence?

wo 18 oktober 2023

Door Rémi de Ridder

Op wintersport in het zonnige zuiden van Frankrijk was nooit een probleem. Want in de Provence vind je prachtige skigebieden, met elk hun eigen karakter. Voor zacht zoevend of spectaculair stuivend skiën en ander plezier in de sneeuw. Maar het zijn andere tijden: het klimaat, het milieu, wintersport is niet meer onomstreden. ’Sneeuwzeker’ is een betrekkelijk begrip, de inzet van sneeuwkanonnen niet alleen wat het milieu betreft begrotelijk.  Natuurlijk houdt lang niet iedereen het skiën voor gezien. Dus hierbij 10 plaatsjes die wintertoeristen zouden kunnen bekoren.

Isola 2000: altijd sneeuwzeker en zon

Samen met zustergebied Auron het meest zuidelijke skistation van de Alpes du Sud. Hier schijnt de zon overvloedig. Maar dankzij de vele sneeuwkanonnen zijn de pistes tijdens het hele seizoen sneeuwzeker. En dat seizoen begint al op 6 december. Zo’n 120 km pistes tussen de 1800 en 2600 meter hoogte, snelle liften, speciale pistes voor snowboards en andere ski-alternatieven, een schaatsbaan, ritten per arreslee, parapente, wellness, bowling, bioscoop en tal van après-ski mogelijkheden in bars, restaurants en disco. Ook is er een kinderopvang en mogelijkheid voor gehandicaptenski. isola2000.com


Auron: vier voor de prijs van een

Net als het naburige Isola 2000 kan Auron bogen op een weelde aan skipistes en andere wintersportmogelijkheden. De ruim 135 km pistes zijn verdeeld over vier gebieden: Sauma Longue, Lieuson, Demandols en Las Donnas. In totaal goed voor 42 verschillende afdalingen en 20 liften. Er is een freestyle-afdaling met luchtlandingskussen, airboard, snowscooter, een familiepark voor de kleintjes, een schaatsbaan, paardrijmogelijkheden, wellness en er zijn gehandicapten-accommodaties. Voor het après-ski staan de vele bars en restaurants garant. hiver.auron.com


Gréolières-les-Neiges: skiën met uitzicht op zee

Hemelsbreed ligt dit skigebied bij de Cheiron op amper 25 km van de Méditerranée. En die is ook inderdaad in al haar glorie te zien vanaf de bovenste pistes. Het skigebied is bescheiden maar gevarieerd, met 30 km pistes tussen de 1400 en 1800 meter hoogte, plus een riant langlaufparcours van eveneens zo’n 30 km. Het gebied is zeer geschikt voor gezinnetjes, maar er kunnen ook lange wandelingen op sneeuwschoenen gemaakt worden, of een hondensledetocht. Er is een schaatsbaan, een rustige après-ski, en de oude dorpskern van het fraaie dorpje Gréolières is beslist een bezoekje waard. greolieres.fr


Serre-Chevalier: groot, groter, grootst

Met meer dan 250 km skipistes is Serre-Chevalier het grootste skigebied van de zuidelijke Alpen. Met als aparte charme de mogelijkheid om van het ene dorpje naar de andere stad of het andere gehucht te kunnen overwippen die door de hele vallei te vinden zijn. Vanaf Briançon gaat er een kabelbaan naar het skistation, en vandaar kun je weer naar de thermale baden van Le Monêtier-les-Bains. Skiën is een sensatie – met afdalingen dwars door de dennenbossen – en de meeste pistes liggen boven de 2000 meter. Zo’n 60 liften zorgen ervoor dat er amper wachttijden zijn. En verder zijn alle andere vormen van sneeuwplezier ruimschoots vertegenwoordigd, ook de modernste. Après-ski in alle soorten en maten. serre-chevalier.com


Vars et Risoul: totaal verschillende buren

Ze liggen zo’n beetje naast elkaar, ze maken gebruik van hetzelfde gebied (La Forêt Blanche) Maar verder konden Vars en Risoul niet meer van elkaar verschillen. Risoul, met z’n blokhutten, is een typisch familie skigebied. Het moderne Vars is er meer voor de geroutineerde sporter en het avondvertier. Het skigebied dat beide dorpen delen beslaat zo’n 185 km pistes, biedt alles van hele eenvoudige tot supersnelle afdalingen, kent 52 liften en ligt op een hoogte tussen de 1700 en 2700 meter. Samen bieden Vars en Visoul alles wat je je maar wensen kunt op wintersportgebied. vars.com / risoul.com


Pra-Loup: voor de snelle jongens

Eén van de best geoutilleerde ski-oorden van het zuiden en niet alleen op skigebied, maar ook wat het après-ski vertier betreft. Hier kun je bij wijze van spreken een berg afdenderen en zó met je neus in een feestje vallen. Zeker sinds de verbinding met het verderop gelegen La Foux d’Allos zorgde voor 180 km schitterende aaneengesloten skipistes is de populariteit met name onder jonge vakantievierders fors toegenomen. Al is er ook voor gezinnetjes beslist van alles te doen. praloup.com


Montgenèvre: een lekker lang seizoen

Eén van de mooiste en meest gevarieerde skigebieden van het zuiden, op de grens van Frankrijk en Italië. Minder bekend dan de ski-oorden in de Hautes-Alpes, met de charme van een vriendelijk bergdorpje maar dan eentje waar werkelijk alles te vinden is voor een eigentijdse wintersportvakantie. En -minstens zo belangrijk- heel veel sneeuw dankzij de ligging op 1800 meter hoogte. Skiën kan zelfs tot op 2400 meter hoogte, en dankzij de verbinding met het Italiaanse buurgebied loopt het aantal skibare kilometers op tot maar liefst 400, min of meer helemaal van Briançon tot aan Sestriere. montgenevre.com


Valberg: voor de hele familie

Kleiner dan Isola of Auron, maar zeker niet minder populair, met name voor gezinnetjes. Vrijwel alles is hier berekend op en bedacht voor kinderen en hun ouders. Met overigens ook uitgebreide en prettige après-ski mogelijkheden. Er ligt zo’n 90 km skipiste die met 23 liften bereikbaar zijn. Alles op een hoogte tussen de 1700 en 2000 meter; zo’n 400 sneeuwkanonnen zorgen echter voor een seizoenlange sneeuwzekerheid. Er is een familiepark, een sneeuwpark en een freestyle luchtlandingskussen, een overdekt zwembad, een sterren- en planeten wandelparcours, en er worden kinderactiviteiten georganiseerd. valberg.com


La Foux d’Allos: skigebied zonder kapsones

Aan de voet van Val d’Allos ligt La Foux d’Allos en omvat ook het skigebied Le Seignus met 50 km pistes. La Foux zelf heeft een verbinding met Pra-Loup en beschikt derhalve over zo’n 180 km skipistes. Dit is het skigebied bij uitstek van de ‘locals’, die vanaf de omgeving en de kust de bergen intrekken om zonder mondain gedoe en pretenties van een ontspannen skivakantie te genieten. En van het aangename après-ski in het charmante dorpje Allos. Prettige bijkomstigheid: de tarieven zijn minstens zo aangenaam. valdallos.com


Limone: net even over de grens

Goed, het ligt net over de grens in Italië, maar op nog geen drie kwartier rijden van Menton: Limone, een van de oudste skioorden van Europa. Fraaie en gevarieerde pistes (120 km) verdeeld over drie valleien en dankzij de Olympische Spelen van Turijn die er in 2006 werden gehouden, prima geoutilleerd. Er is een kabelbaan van het dorp naar het skigebied tussen de 1000 en 2300 meter hoogte, dat profiteert van de koude luchtstroom uit Lombardije als het om sneeuwzekerheid gaat. Voeg er de gemoedelijke sfeer en de heerlijke Italiaanse keuken aan toe en het is duidelijk dat veel Provençalen graag even een uitstapje naar het buurbuitenland maken. riservabianca.it

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven